Proslava Dana 250. raketne brigade za PVD

Petak, 24.11.2017 | Kultura i tradicija

Pripadnici 250. raketne brigade za PVD danas su obeležili svoj dan, u znak sećanja na 24. novembar 1962. godine, kada je u bivšoj JNA formirana prva jedinica naoružana raketnim sistemom.

Pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva danas su obeležili 55. godinu postojanja i svoj dan, u znak sećanja na 24. novembar 1962. godine, kada je u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji formirana prva jedinica naoružana raketnim sistemom.

Svečanosti u beogradskoj kasarni „Banjica“ su prisustvovali predstavnici organizacionih celina Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, komandanti jedinica i direktori vojnih ustanova, porodice poginulih pripadnika 250. raketne brigade, prethodni komandanti i penzionisani pripadnici jedinice i predstavnici državnih organa i lokalne samouprave.

Posebne reči dobrodošlice upućene su gostima iz Republike Bugarske, predstavnicima komande Ratnog vazduhoplovstva i Prve raketne brigade Prve Bugarske armije, kolegama s kojima pripadnici 250. raketne brigade od 2010. godine realizuju zajedničku vežbu na poligonu „Šabla“ na Crnom moru.

Zastupnik komandanta 250. raketne brigade pukovnik Milan Popović podsetio je da je na današnji dan 1962. godine, odlukom vrhovnog komandanta, formirana prva protivazdušna jedinica na našim prostorima – 250. raketni puk PVO.

– Osnovni zadatak koji je bio pred tom jedinicom bio je odbrana strategijskog objekta Beograd. Odlukom državnog i vojnog rukovodstva jedinica je opremljena raketnim sistemom „drina“, jednim od najsavremenijih sistema tog vremena, rekao je pukovnik Popović i podsetio na dalji istorijat razvoja raketnih jedinica u bivšoj vojsci, uz napomenu da je brigada 2007. godine dobila današnju organizacijsku strukturu.

On je naglasio da brigada u svom sastavu ima jedinice naoružane raketnim sistemima „neva“ i „kub“, a da su pripadnici jedinice oduvek bili svesni da ubrzani razvoj vazduhoplovnih sredstava zahteva maksimalnu obučenost i uvežbanost.

– Obuka u uslovima približnim ratnim došla je do izražaja 1999. godine kada su, svih 78 dana NATO agresije na našu zemlju, raketne jedinice vodile herojsku borbu protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, ispoljavajući visoku obučenost, maksimalno požrtvovanje i borbeni moral – rekao je pukovnik Popović i dodao da je u toj neravnopravnoj borbi 28 pripadnika brigade položilo svoje živote na oltar otadzbine.

Zastupnik komandanta brigade je istakao i da je jedinica u periodu između dve proslave izvršavala brojne zadatke u domenu kontrole i zaštite vazdušnog prostora Republike Srbije.

– Uz  ostale aktivnosti koje smo uspešno realizovali moram posebno da istaknem realizaciju bojnog gađanja ciljeva na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj, gde su pripadnici 250. brigade još jednom potvrdili visok profesionalizam i stručnost, istakao je on i posebno podvukao da je ove godine izrađen i usvojen na nadležnim nivoima veoma značajan dokument pod nazivom „Studija koncepta razvoja roda ARJ  za PVD“, u kom se planira opremanje roda savremenim borbenim sistemima različitih karteristika i borbenih mogućnosti, sa ciljem stvaranja još efikasnijeg i otpornijeg sistema za kontrolu i zaštitu našeg vazdušnog prostora.

Na današnjoj svečanosti, uz prigodan poklon, iz jedinice je ispraćen bivši komandant, sadašnji zamenik komandanta RV i PVO, brigadni general Sava Milenković, kome je zastupnik komandanta brigade poželeo mnogo uspeha na novoj dužnosti.

Zahvaljujući na čestitkama general Milenković je istakao da mu je bila čast i veliko zadovoljstvo što je imao priliku da bude komandant slavne jedinice i potvrdio da je svoj posao obavljao najbolje što je umeo uz  podršku svih saradnika, kako bi „zajedno održali ugled veliki ugled koji 250.raketna brigada uživa u Vojsci Srbije“.

Nakon svečanosti i defilea jedinica, odata je pošta i položeno cveće na spomen obeležje poginulim pripadnicima jedinice.

Za podnete žrtve i doprinos u odbrani zemlje 250. raketna brigada za PVD je odlikovana ordenom Narodnog heroja – najvećim ratnim priznanjem, a 2004. godine Gramatom patrijarha Pavla. 

Povezane vesti