Proslava Dana avijacije

Četvrtak, 2.8.2018 | Kultura i tradicija

Povodom 2. avgusta – Dana avijacije, danas je na batajničkom aerodromu, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i brojnih zvanica i gostiju, priređena vojna svečanost.

Ministar Vulin: Svoje slobodno nebo čuvaćemo sami


– Nebo nad Srbijom je slobodno i mi ćemo svoje nebo sami čuvati, istakao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti povodom Dana roda avijacije, upriličenoj na aerodromu „Batajnica“.
 
– Zahvaljujući velikom razumevanju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i velikom ulaganju koje čitava Srbija preduzima kada je naše vazduhoplovstvo u pitanju možemo da kažemo da se izjednačavamo u tehnološkom smislu i sa drugim, daleko naprednijim i bogatijim armijama. Mi nećemo kao neke druge zemlje iznajmljivati zaštitu svog neba, nećemo nikome plaćati da čuva naše nebo. Vojska Srbije, naše vazduhoplovstvo i avijacija su u stanju već sada da čuvaju naše nebo i da za to ne tražimo pomoć ni od koga, naglasio je ministar Vulin.
 
On je dodao da će modernizacija biti nastavljena, od nabavke novih migova preko novih helikoptera, do poboljšavanja materijalnog položaja pripadnika avijacije.
 
– Njihove dužnosti su specifične, njihova odricanja su takva da to mora biti prihvaćeno i da se to mora nagraditi na poseban način, na čemu već sada radimo sa Komandom Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, i veoma brzo ćemo pred naše pripadnike i izaći s konkretnim merama. Nebo nad Srbijom je slobodno, nakon NATO agresije nikada nismo bili u boljem stanju i naše nebo će čuvati srpska avijacija, poručio je ministar odbrane.
 
Prema rečima komandanta RV i PVO brigadnog generala Duška Žarkovića današnji dan je veliki praznik za sve avijatičare.
 
– Gledamo u budućnost s nadom da će ona biti daleko bolja, a na to nam ukazuje upravo opremanje RV i PVO, kako avionima tako i helikopterima. Paralelno s opremanjem upućujemo naše ljude na obuku i u inostranstvo i očekujemo da će u naredne dve-tri godine operativne sposobnosti RV i PVO biti značajno podignute na viši nivo i doprineti odbrani naše zemlje, rekao je general Žarković.
 
Posle svečanosti, ministar Vulin i general Žarković položili su vence na spomenik Herojima avijacije na batajničkom aerodromu.
 
Na današnjoj proslavi Dana avijacije dodeljeni su letački znakovi, nagrade i pohvale, a priređen je i defile jedinica.

Povezane vesti