Osveštana spomen-soba Komande Kopnene vojske

Četvrtak, 16.11.2017 | Kultura i tradicija

Povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije juče je u Nišu osveštana spomen-soba Komande Kopnene vojske koja će biti deo budućeg Muzeja Kopnene vojske i garnizona Niš.

Povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, oficiri, podoficiri i civilna lica Komande Kopnene vojske prisustvovali su juče svetoj liturgiji u bogoslužbenom prostoru Komande Kopnene vojske u Nišu, obeležavajući slavu Obnovljenje hrama Svetog Velikomučenika Georgija.

Posle prinošenja slavskih darova osveštana je spomen-soba Komande Kopnene vojske, u kojoj se nalaze imena i prezimena 16.186 vojnika, policajaca i građana Niša poginulih u balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu, oružanim sukobima u bivšoj SFRJ, NATO agresiji i Kopnenoj zoni bezbednosti.

U njoj se nalaze i imena poginulih Solunaca, britanskih, grčkih, francuskih i ruskih vojnika, vojnika JNA, pripadnika Treće armije i svih vojnika Vojske Jugoslavije. Posebno mesto u spomen-sobi imaju fotografije poginulih vojnika sa Košara i Paštrika.

Tu su i imena stradalinika u Topličkom ustanku, poginulih u zgradi RTS-a i kineskoj ambasadi u NATO agresiji, imena otetih i ubijenih na Kosovu i Metohiji posle dolaska Kfora.

Spomen-soba je deo budućeg Muzeja Kopnene vojske i garnizona Niš, koji su radili oficiri i podoficiri Komande Kopnene vojske po idejnoj zamisli komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, koji je bio domaćin jučerašnje slave, a kum slave – kolačar bio je glavni podoficir Kopnene vojske zastavnik prve klase Nenad Stević.

Svetom Liturgijom je načalstvovao protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Prizrenske bogoslovije u Nišu, uz sasluženje sveštenstva iz Niša i vojnog sveštenstva niškog garnizona. 

Povezane vesti