Generali Janićijević i Heris obišli zajedničku patrolu u Kopnenoj zoni bezbednosti

Sreda, 26.4.2017 | Aktuelnosti

Zamenik komandanta ZOK general-major Slavoljub Janićijević i pomoćnik komandanta NG Ohaja general-major Džon Heris obišli su danas pripadnike VS i KFOR-a angažovane u patroli u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević i pomoćnik komandanta Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Heris obišli su danas pripadnike Vojske Srbije i KFOR-a angažovane u jednovremenoj patroli u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Prema rečima generala Herisa zajedničke patrole ukazuju na to koliko je bitno izgraditi poverenje, a poznato je da Ohajo i Srbija već dugi niz godina imaju izuzetno partnerstvo.

– Patrole duž administrativne linije održavaju se, između ostalog, kako bi bile uklonjene bilo kakve kriminalne radnje i kako bi saradnja između KFOR-a i Vojske Srbije bila podignuta na još viši nivo – rekao je general Heris.

General Janićijević ukazao je na to da Vojska Srbije pridaje izuzetan značaj saradnji sa međunarodnim bezbednosnim snagama na prostoru Kosova i Metohije, posebno sa pripadnicima KFOR-a, i da je ta saradnja veoma značajna.

– Ona je sadržajna, odlikuju je poverenje i unapređenje u svakom pogledu, pre svega opšte bezbednosne situacije duž administrativne linije, odnosno u zonama odgovornosti i međunarodnih bezbednosnih snaga i Vojske Srbije – izjavio je general Janićijević.

Današnja aktivnost je, prema rečima zamenika komandanta Združene operativne komande, jedna u nizu oblika saradnje između KFOR-a i Vojske Srbije i usmerena je pre svega na realizaciju zajedničke namere sagledavanja bezbednosnih izazova koji mogu da se registruju u ovom rejonu.

– Ključni bezbednosni izazov u ovom delu svakako su ilegalne aktivnosti , a ono što posebnu pretnju duž administrativne linije predstavlja za pripadnike Vojske Srbije je bespravna seča šuma u kojima učestvuju naoružana lica sa prostora Kosova i Metohije –pojasnio je general Janićijević.

Zajedničke jednovremene patrole Vojske Srbije i KFOR-a u Kopnenoj zoni bezbednosti realizuju se od 2005. godine. 

Povezane vesti