Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja

Utorak, 8.6.2021 | Aktivnosti NGŠ
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je na 14. Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja održanoj danas u Sarajevu.

Tokom Konferencije, koja za cilj ima razmatranje i jačanje modela vojno-vojne saradnje balkanskih država, kao i modela odgovora na bezbednosne izazove, rizike i pretnje u regionu, potvrđena je opredeljenost Republike Srbije za aktivno učešće na svim zajedničkim aktivnostima u okviru ove inicijative kao i intenziviranje regionalne saradnje.

Na skupu su usvojeni godišnji izveštaji Koordinacione grupe i radnih podgrupa za obrazovanje, obuku i vežbe i za asimetrične pretnje, nakon čega je kroz Zajedničku izjavu potvrđena spremnost svih zemalja članica ove inicijative za unapređenje saradnje i implementaciju zaključaka sa Konferencije radi jačanja međusobnih odnosa, regionalne saradnje i bezbednosti.

General Mojsilović je tokom boravka u Sarajevu imao više bilateralnih susreta sa predstavnicima Evropske unije i NATO-a i načelnicima generalštabova Vojske Crne Gore, Armije Severne Makedonije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja održava se jednom godišnje, a učesnici su načelnici generalštabova oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Rumunije, Severne Makedonije, Turske i Crne Gore. U svojstvu gostiju prisustvuju i predstavnici vojnih komiteta Evropske unije i NATO-a, Komande Združenih snaga NATO-a iz Napulja i generalštabova Oružanih snaga Hrvatske i Slovenačke vojske. 

Domaćin 15. Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja, naredne godine, biće Republika Severna Makedonija.

Povezane vesti