Obeležen Dan rečnih jedinica i Dan Rečne flotile

Sreda, 7.8.2019 | Kultura i tradicija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja Dana roda rečnih jedinica Vojske Srbije i ujedno Dana Rečne flotile Kopnene vojske na brodu „Kozara“ u luci Novi Sad.

Čestitajući praznik, ministar Vulin je istakao da su svi pripadnici Rečne flotile visoko obučeni i motivisani, spremni i sposobni da izvrše svaki zadatak.

– Tehnika kojom raspolažu i na kojoj rade je gotovo stopostotno ispravna, a u toku je, osim redovnog održavanja naše Rečne flotile, modernizacija našeg naoružanja. Svaki deo Republike Srbije, bez obzira da li je u pitanju vazduh, zemlja ili voda, mora, može i jeste apsolutno zaštićen. Vojska Srbije na čitavoj teritoriji Republike Srbije je u stanju da garantuje mir i bezbednost za svakoga ko živi u Republici Srbiji, a snažna Vojska Srbije i snažna Srbija su garant mira na čitavom Balkanu, rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, naše naoružavanje, opremanje i obučavanje su u funkciji mira.

– Što Vojska Srbije bude bila jača, što Srbija bude bila jača i stabilnija, to će i Balkan biti mirniji i sigurniji. Niko ne treba da se plaši naoružavanja Vojske Srbije, ali isto tako nikome nećemo dati razloga ni prava da odlučuje o tome kako ćemo se i gde naoružavati, čime ćemo se opremati, jer naše oružje i naoružanje nikada, ni po koju cenu neće biti zloupotrebljeno. Vojska Srbije je garant mira i bezbednosti, a politika predsednika Aleksandra Vučića, politika mira i stabilnosti na Balkanu, uvek će biti podržana od svih pripadnika Vojske Srbije, poručio je ministar Vulin.    

Potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević izjavio je da je Vojska Srbije glavni temelj sigurnosti svih građana Republike Srbije.

– U prethodnih nekoliko godina Vojska Srbije se obnavlja, pre svega na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz punu podršku Vlade Srbije i ministra odbrane. Svedoci smo da se Vojska ubrzano modernizuje i da je respektabilan faktor očuvanja mira i stabilnosti na ovim prostorima. Pokrajinska vlada je partner sa Vojskom Srbije u rešavanju mnogih pitanja i izuzetno smo zadovoljni tom saradnjom, naglasio je Milićević i čestitao praznik svim pripadnicima Rečne flotile.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić istakao je da je Rečna flotila osposobljena i opremljena za izvršavanje zadataka u sve tri misije Vojske Srbije.

– Kompleksnost i specifičnost ambijenta u kojem živimo i radimo su motiv da razvijamo sposobnost brzog reagovanja na rizike i pretnje na i u zahvatu reka, kanala i jezera. Važno je znati da je uspeh moguć samo neprekidnim zalaganjem svakog pojedinca, ličnom inicijativom i jačanjem kolektivnog duha, istakao je komandant Rečne flotile dodavši da je velika čast biti pripadnik Rečne flotile koja danas slavi 104 godine postojanja.

Današnju svečanost obeležio je i defile brodova i sredstava pontonirskih jedinica, a obeležavanju praznika prisustvovali su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, bivši komandanti i mnogobrojni gosti.

Dan rečnih jedinica i Rečne flotile obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela istorija srpske Rečne ratne flotile Vojske Kraljevine Srbije.

Povezane vesti