Obeležavanje Dana sećanja na žrtve NATO agresije

Petak, 24.3.2017 | Aktuelnosti

U Grdeličkoj klisuri, kraj spomen-obeležja kod Železničkog mosta danas je održana centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 18 godina od početka NATO agresije na Srbiju.

Simbolično, dolaskom voza i aktiviranjem sirena za uzbunu počela je centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 18 godina od početka NATO agresije na Srbiju koja je održana danas u Grdeličkoj klisuri, kraj spomen-obeležja kod Železničkog mosta.
 
Putnički voz u Grdeličkoj klisuri napadnut je 12. aprila 1999. godine, a broj žrtava do danas nije utvrđen, dok je identifikovano 15 poginulih civila. 

Državnu delegaciju predvodio je premijer Vlade Aleksandar Vučić, a komemoraciji je prisustvovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verskih zajednica kao i brojni građani.
 
Premijer Vučić je istakao da je na današnji dan počela najbrutalnija agresija u istoriji ljudske civilizacije i užasan pohod najveće vojne alijanse svih vremena na malu, ali čitavim svojim postojanjem veliku zemlju.
 
"Sačuvali smo ponos i dostojanstvo srpskog srca, jedna mala zemlja ostala je nepokorena i danas, jasnije nego ikada, kliče slobodi i postaje sve jača", poručio je premijer.
 
Srbija, kako je naglasio, neće tražiti da bude deo alijanse koja je razarala našu zemlju i ubijala decu, niti će biti deo neke druge alijanse.
 
„Naša zemlja više nikada neće stradati na način kao što je stradala 1999. godine. Nikada se više neće ponoviti agresija na koju nećemo imati jasan, snažan i pobednički odgovor“, naglasio je Vučić.
 
Vlada teži ka tome da odnosi sa NATO budu pristojni, da sačuvamo živote ljudi na Kosovu i da budemo svoji na svome, naveo je on i naglasio da nikome nećemo dozvoliti da dirne u slobodarski duh našeg naroda, jer su mir i sloboda naši ideali.
 
Više puta sam govorio o tome da je Srbija snažnija nego što je bila i da će biti još jača, iz dana u dan, kao i da se neće ponoviti "Bljesak" i "Oluja", a ni agresija na našu zemlju, ponovio je premijer.
 
On je, istakavši da nikada nećemo zaboraviti one koji su dali svoje živote za Srbiju, napomenuo da se danas u Srbiji rađa 227 dece svakog dana, koji će za 18 godina postati punoletni i ponosni na generaciju koja je branila svoju zemlju.
 
Prema njegovim rečima, pre 18 godina je počeo tragičan rat u kojem je 19 zemalja imalo potrebu da pokaže da je bogatije i jače od naše male, ali ponosne zemlje.
 
Tom prilikom je, kako je precizirao, bačeno tri kilograma bombi po stanovniku Srbije, više od 1.150 aviona sa 30.000 naleta nas je bombardovalo, a za to je, prema njihovim proračunima, potrošeno onoliko novca koliko je bilo dovoljno da se prehrani 80 miliona ljudi.
 
„Pretrpeli smo štetu od približno 130 milijardi dolara, što je više i od one u Drugom svetskom ratu, dok je za tri meseca bombardovanja poginulo 2.000 civila i više od 1.000 vojnika i policajaca“, precizirao je Vučić.
 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da ništa ne može da bolje opiše besmisao bombardovanja od rečenice "Zaboravi ako možeš".
 
"Šta su ta deca, šta je mala Milica Rakić? Kako je nazvati? Kako zaboraviti? Njima je trebao razlog. Za svoje intervencije nalazili su lažne izgovore. U njihovoj operaciji, koju su nazvali 'Milosrdni anđeo', stradali su nevini ljudi, uništeni su životi, ugašene ljubavi, ugašeni životi. To je decenija stradanja i ponašanje sveta prema Srbiji", naglasio je Dodik.
 
Na spomen-obeležje stradalima vence su položili porodice stradalih, premijer Vučić i predsednik Republike Srpske Dodik, odajući počast svim žrtvama stradalim u NATO agresiji.
 
Napadi NATO-a počeli su 24. marta,trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi.
 
U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, spomenici kulture.

Povezane vesti