Obilazak Garde Vojske Srbije

Utorak, 8.12.2020 | Iz jedinica
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića, obišao je danas jedinice Garde Vojske Srbije u kasarni „Dedinje“ u Beogradu.

Ministar Stefanović je istakao da mu je velika čast što je obišao Gardu, jedinicu Vojske Srbije koja je prisutna u svakodnevnom životu građana Srbije, i koja u svom sastavu ima ljude koji su izuzetni profesionalci i glavni resurs ove jedinice.

— Njene pripadnike možemo da vidimo na brojnim manifestacijama i aktivnostima i u zemlji i inostranstvu. Oni dočekuju zvaničnike drugih zemalja, učestvuju na manifestacijama drugih država, poput parada kakve smo mogli da vidimo prethodnih godina, njihov Orkestar je svetski poznat... Pripadnici Garde, odnosno 25. bataljona vojne policije, obezbeđuju i veliki broj vojnih objekata u Beogradu, ali i reprezentativne i druge strateške objekte koje čuvaju, logistički obezbeđuju i o kojima se staraju i brinu — rekao je ministar odbrane, dodajući da su pripadnici Garde uvek i svuda na visini zadatka.

Ministar Stefanović je naglasio je da je reč o jedinici koja gaji tradiciju još iz vremena Obrenovića.

— Garda danas u svom sastavu ima ljude, koji su glavni resurs ove jedinice, koji su izuzetni, profesionalci i čine našu zemlju ponosnom. Moj posao je da im pomognem da u narednom periodu uložimo još sredstava kako bi bili još bolje opremljeni i osnaženi, a njihov da nastave da brinu o našoj zemlji kao što su to činili do sada — poručio je ministar Stefanović.

Tokom današnje posete, ministar odbrane je obišao taktičko-tehnički zbor opreme na upotrebi u Gardi Vojske Srbije, Paraklis Svetog Đorđa i spomen-sobu jedinice, i u spomen-knjigu je upisao: „Uvek branite čast i obraz otadzbine Srbije, kao što to činite i danas. Neka je večna slava svim stradalim pripadnicima Garde, koji su svoje živote dali za slobodu i nezavisnost naše zemlje.“

Povezane vesti