Obilazak obuke jedinica za učešće u misiji UNIFIL

Sreda, 4.9.2019 | Multinacionalne operacije

Ministar Vulin: Vojska Srbije je izvoznik stabilnosti

 
– Vojska Srbije u mirovne operacije širom sveta šalje svoje najbolje pripadnike. Mi šaljemo ljude koji dostojno prezentuju našu zemlju, koji su u stanju da odgovore na svaki zahtev i posle kojih ostaje dobro ime Srbije – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u kasarni "Nikola Pašić" u Zaječaru prilikom današnjeg obilaska pripadnika Voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji UNIFIL u Republici Liban.

Nakon prikaza dela obuke kandidata za mirovnu operaciju, ministar Vulin je rekao da je Vojska Srbije izvoznik stabilnosti i dokaz da dobri ljudi, obučeni i adekvatno opremljeni, mogu da ispune baš svaki zadatak.
 
– Od naše opreme do naše obuke, ne zaostajemo ni na koji način ni za kojim pripadnikom drugih oružanih snaga koji su u mirovnim misijama i na najbolji mogući način reprezentujemo svoju zemlju – istakao je ministar Vulin.
 
Prema rečima kapetana Željka Petrovića, komandira Voda za zaštitu snaga rotacije Z-1 misije UNIFIL u Libanu, današnji prikaz oslikava samo deo obuke koja se realizuje sa pripadnicima Voda za zaštitu snaga, mere i postupke prilikom reakcije na različite taktičke incidente ili situacije koje bi mogle da se dese u zoni operacije.
 
– Današnji rad prikazan je na tri radne tačke: protest demonstranata u zoni operacije ispred baze, postupak i radnje u slučaju ulaska u bazu civilnog vozila sa skrivenim naoružanjem i postupak i rad organa u slučaju iznenadnog napada na bazu – objašnjava kapetan Petrović.

Među pripadnicima Vojske Srbije koji se pripremaju za odlazak u mirovnu operaciju UNIFIL je i desetar Milan Stojanović, strelac-izviđač i osmatrač u petom Odeljenju Voda za zaštitu snaga Komande za obuku.
 
– Obuka teče po planu. Vojnici su dosta stimulisani – istakao je desetar Stojanović, dodajući da se pripadnici voda pripremaju za najteže uslove i da očekuje da se svi iz Libana vrate srećni i zadovoljni.
 
Današnjem obilasku Voda za zaštitu snaga za učešće u mirovnoj operaciji UNIFIL prisustvovali su zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Povezane vesti