General Cvetković s delegacijama oklopnih jedinica i službi

Utorak, 30.10.2018 | Kultura i tradicija

Povodom predstojećih vojnih praznika, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković primio je danas delegacije roda oklopnih jedinica, veterinarske službe i meteorološke i navigacijske službe.

Delegaciju roda oklopnih jedinica predvodio je komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, delegaciju veterinarske službe – pukovnik Radivoje Anđelković iz Uprave za vojno zdravstvo MO, a delegaciju meteorološke i navigacijske službe potpukovnik Milan Elenkov iz Komande Ratnog Vazduhoplovstva i PVO.

Prijemu u Generalštabu je prisustvovao načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) pukovnik Savo Iriškić.

Dan oklopnih jedinica proslavlja se 31. oktobra. Tog dana 1941. godine ustanički vod od dva tenka prvi put je dejstvovao u toku borbe za oslobađanje Kraljeva. 

Dan veterinarske službe proslavlja se 1. novembra. Tog dana 1851. godine, na predlog državnog saveta, Ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića postavljen je prvi načelnik veterinarske službe. 

Dan meteorološke i navigacijske službe proslavlja se 1. novembra. Tog dana 1923. godine, u Petrovaradinu je osnovana meteorološka sekcija Prve vazduhoplovne komande. Zadatak sekcije bio je da se stara o organizaciji vazduhoplovne meteorološke službe i popuni ljudstvom i opremom. 

Povezane vesti