Pripreme tenkista Vojske Srbije za tenkovski biatlon

Sreda, 10.6.2020 | Obuka
Na vojnom kompleksu „Međa“ tenkisti Vojske Srbije pripremaju se za učešće na ovogodišnjem tenkovskom biatlonu, koji će se kao jedna od takmičarskih disciplina Međunarodnih vojnih igara krajem leta održati u Ruskoj Federaciji.

Pripreme je započelo devet posada Vojske Srbije i sve su uspešno savladale prve tri faze, tokom kojih je u prvom planu bilo individualno uvežbavanje članova posade, pravilnost u radu i poštovanje predviđenih mera bezbednosti, sa izvršenjem gađanja iz protivavionskog i spregnutog mitraljeza. U četvrtoj fazi, koja se trenutno realizuje na „Međi“, uvežbavaju se posade, a rukovodstvo priprema će prema postignutim rezultatima, izvršiti odabir pet posada, od kojih će u završnoj, petoj fazi, biti odabrane tri takmičarske i jedna rezervna posada.

Ovo će biti sedmo učešće pripadnika Vojske Srbije na tenkovskom biatlonu, koji se održava na poligonu Alabino nedaleko od Moskve. Takmičenje podrazumeva savlađivanje poligona na kojem posade tenkova imaju zadatak da za što kraće vreme pređu stazu dužine oko četiri kilometra, pravilno savladaju prepreke na njoj i pogode ciljeve tenkovskim topom, spregnutim i protivavionskim mitraljezom. Sastoji se iz tri faze: individualne trke, polufinalne štafetne trke i finalne štafetne trke.

U individualnoj trci takmiči se zasebno svaka od tri posade. Postignuta vremena sve tri posade se sabiraju i na osnovu toga se vrši rangiranje ekipa. Prvih osam ekipa nastavlja takmičenje u polufinalu prve divizije, a drugih osam u polufinalu druge divizije. Za titulu pobednika u finalu se nadmeću četiri najbolje ekipe.

Povezane vesti