Provera pešadijske čete za učešće u misiji UN u Libanu

Četvrtak, 24.9.2020 | Multinacionalne operacije
U bazi „Jug“ i na obližnjem poligonu „Borovac“, realizovana je provera spremnosti pešadijske čete iz sastava Kopnene vojske za učešće u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu.

U okviru provere pripremljenosti jedinice, izvedena je četvorodnevna taktička vežba tokom koje su ocenjivani rad na stalnom kontrolnom punktu i osmatračkoj stanici, kontrola masovnog okupljanja, patroliranje, postupci u slučaju nailaska na minsko-eksplozivne prepreke, organizacija rada na bazi i izvršavanje drugih zadataka koji jedinicu mogu očekivati u misiji.

Kontrolu pravilnosti radnji i postupaka i poštovanja međunarodnih standarda vršio je tim za evaluaciju sastavljen od starešina iz Generalštaba Vojske Srbije, Kopnene vojske i Komande za obuku.

Na vežbi i tokom priprema za upućivanje u mirovnu operaciju pripadnici pešadijske čete radili su u uslovima koji ih očekuju u multinacionalnom okruženju, a zadaci koje su rešavali su u potpunosti prilagođeni onima u zoni operacije.

Prikazana sposobnost oslikava potpunu spremnost jedinice za angažovanje u sastavu Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), gde pripadnici Vojske Srbije daju doprinos miru od 2010. godine.

Angažovanje pešadijske čete u misiji započelo je 2013. godine i ona zadatke izvršava kao samostalna jedinica u sastavu španskog bataljona, u multinacionalnoj brigadi u sektoru „Istok“. U zoni operacije se nalazi i vod za zaštitu snaga i štabni oficiri Vojske Srbije pa naš kontingent u ovoj misiji broji 178 starešina i vojnika.

Povezane vesti