Prijem za pripadnike Vojske Srbije koji su spasili meštanku Resavice

Utorak, 29.1.2019 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović razgovarali su danas sa pripadnicma Intervidovskog poligona „Pasuljanske livade” koji su spasili život meštanki Resavice.

Ministar Vulin: Pripadnici Vojske Srbije još jednom pokazali koliko su humani, hrabri i obučeni


Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović razgovarali su danas sa komandantom Intervidovskog poligona 

Pasuljanske livade“ potpukovnikom Nebojšom Lojpurom i starijim vodnicima prve klase Zoranom Petrovićem i Sašom Anđelkovićem, koji su spasili život meštanki Resavice u blizini poligona.

Nakon dojave prolaznika, brzom reakcijom, pripadnici Intervidovskog poligona 

Pasuljanske livade“ iz sastava Komande za obuku, spasili su život ženi, koja je usled zdravstvenih tegoba, bez svesti, promrzla ležala u snegu, pružajući joj medicinsku pomoć i brinući o njoj do prijema u ambulantu u Resavici.
 
Ministar Vulin, nakon današnjeg susreta, istakao je da gde god da su pripadnici Vojske Srbije, tamo je i red, tamo je i zakon i sigurnost i svaki građanin Srbije može da bude siguran da će biti zaštićen, a u trenutku nevolje da će imati na koga da se osloni.
 
– Pripadnici Vojske Srbije su uvek tu za svoj narod. Ja sam veoma ponosan na sve pripadnike Vojske Srbije, ali posebno na one koji su imali priliku da pokažu i koliko su humani, koliko su hrabri, ali i koliko su obučeni. Obuka koju su oni dobili, obuka koja je pomogla da se spasi još jedan ljudski život, jeste obuka koja nedostaje svima nama koji smo u civilstvu. Ono što smo nekada znali, a što smo zaboravili. Na ovom primeru se pokazuje koliko je dragoceno biti pripremljen da pomogneš, pa i da sačuvaš ljudski život kada za to nastupi potreba – naglasio je ministar Vulin.
 
Ministar odbrane je istakao da je ponosan na njih, kao što je ponosna i cela Srbija, ponosna na svoju vojsku i ponosna na tako hrabre i čestite pripadnike Vojske Srbije.
 
– Ali ne mogu da budem ponosan na sve one ljude, na sugrađane ove gospođe, koji su, pre nego što je stigla Vojska Srbije, pre nego što su stigli stariji vodnici prve klase, prolazili kraj žene koja je ležala u snegu. Pre nego što su oni došli, prošlo je više desetina ljudi i niko nije osetio potrebu da pomogne ovoj ženi – istakao je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, možemo da se obučavamo, da se razvijamo, da postajemo uspešniji, ali moramo prvo i pre svega da budemo bolji ljudi.

Prisećajući se tog hladnog januarskog dana, medicinski tehničar stariji vodnik prve klase Zoran Petrović, istakao je da su, po dobijanju informacije od svog pretpostavljenog starešine da se žena nalazi bez svesti u snegu, on i kolege iz jedinice, odmah krenuli na lice mesta.
 
– Gospođa je imala epileptični napad i početnu fazu smrzavanja. Nakon ukazane prve pomoći, kada smo je vratili u svesno stanje, transportovali smo je do Doma zdravlja u Resavici – naglasio je stariji vodnik Petrović, dodajući da je na osnovu prethodnog iskustva prepoznao simptome epi napada.
 
Njegov kolega, stariji vodnik prve klase Saša Anđelković, objašnjava da je po dolasku na mesto događaja, veoma važno bilo uspostaviti i održavati kontakt sa ženom, govorom i stiskom ruke, pa su od nje uspeli da saznaju i da od rođenja boluje od epilepsije.
 
– Tokom tih desetak minuta ona je imala još četiri serije napada. Na licu mesta smo joj ukazali prvu medicinsku pomoć, a sa njom smo bili i tokom transporta do zdravstvene ustanove u Resavici, gde su je zbrinuli – naglasio je stariji vodnik Anđelković.
 
Pripadnici Komande za obuku posetili su ženu tokom oporavka u zdravstvenoj ustanovi u Resavici i ona im je zahvalila za sve što su uradili za nju tog dana, uz reči „da osim srca i zahvalnosti nema ništa drugo da im da“.
 
Ministar Vulin i general Mojsilović nagradili su pripadnike Komande za obuku koji su učestvovali u spasavanju sedmodnevnim boravkom na Tari.
 
Današnjem prijemu prisustvovao je i komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović.

Povezane vesti