Proslavljen Dan Specijalne brigade

Petak, 28.9.2018 | Iz jedinica

U pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić” danas je obeležen 29. septembar – Dan Specijalne brigade.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, sa saradnicima – komandantima brigada Kopnene vojske i komandantima samostalnih bataljona KoV-a, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, penzionisani pripadnici jedinice i brojni građani.

Tom prilikom, komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković istakao je da su period između dva praznika obeležile brojne značajne aktivnosti koje je jedinica izvršavala, među kojima je i više od 500 različitih gađanja, desetine vežbi različitog nivoa, stacionarno logorovanje sa obukom u letnjim uslovima, više od 6.500 skokova i 700 časova zarona i drugih sadržaja specijalističke obuke, kao i učešće na vežbama međunarodnog karaktera – „Slovensko bratstvo 2018” u Rusiji, „Falkon 2018”, zajednički padobranski skokovi sa Evropskom komandom OS SAD, međunarodna vežba u Republici Grčkoj, a njihovi snajperisti učestvovali su na međunarodnom vojničkom takmičenju „Snajperska granica”, koje je održano u Belorusiji, gde je pripadnik Brigade u takmičenju parova osvojio prvo mesto.

– Biti u fokusu svih zbivanja Kopnene vojske i Vojske Srbije i pod punom pažnjom najviših nivoa komandovanja, za pripadnike Specijalne brigade jasan je putokaz šta treba činiti u daljem periodu. Naša opredeljenja su najviše operativne sposobnosti i spremnost da se odgovori na izazove i pretnje, a do tog ćemo, gospodo oficiri, podoficiri i vojnici, doći vrhunskom obukom, odgovornošću i čvrstom vojničkom disciplinom – naglasio je general Veličković. 

On se obratio i pripadnicima jedinice koji su pre izvesnog vremena ušli u njen sastav  rečima da od samog početka trebaju da uvide da se nalaze u jedinici u kojoj se cene rad i rezultati rada, i da imaju privilegiju da stanu u stroj odvažnih.

– Mi koji komandujemo jedinicama brigade uložićemo maksimalne napore i nastojanja kako bi se standardi u razvoju Specijalne brigade konstantno dograđivali i kako bi svaki član ovog kolektiva doživeo osećaj ponosa pripadnosti specijalnim jedinicam Vojske Srbije – istakao je general Veličković.

Nakon svečanog defilea obratio se komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović. On je tom prilikom rekao:

– Pokazali ste pred svima nama strojevu izgrađenost i želju da stroj Specijalne brigade, kao što je oduvek bio, ostane i bude stamen, čvrst, zategnut i neustrašiv. Želim da i dalje osećate kao i do sada rodoljublje i patriotizam, pripadnost elitnoj ponosnoj Specijalnoj brigadi, da kolektivni duh, solidarnost i borbeni duh unapređujete, razvijate i živite sa njim. Živela srpska vojska! Živela Srbija! 

U spomen-sobi Specijalne brigade, nakon vojničkog dela svečanosti, položen je venac u znak sećanja na poginule pripadnike te jedinice. Već tradicionalno, na današnjoj svečanosti, u okviru akcije “Otvoreni dan“, Specijalna brigada je otvorila kapije za zainteresovane građane. Posetioci su imali priliku da pogledaju arsenal savremenog naoružanja i opreme koji koristi ova elitna jedinica naše vojske.

Specijalna brigada formirana je 29. septembra 2006. godine objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. Pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre”.

Mira Švedić, MC Odbrana

Povezane vesti