Međunarodni kurs u Centru ABHO

Četvrtak, 17.10.2019 | Obuka
U Centru atomsko-biološko-hemijske odrbane u Kruševcu u toku je međunarodni kurs „Detekcija, dozimetrija i zaštita od jonizujućeg zračenja“, koji pohađaju pripadnici oružanih snaga iz sedam zemalja.

Tokom petodnevne obuke u kabinetima i na praktičnim vežbama, polaznici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Severne Makedonije, Španije, Tunisa i Ujedinjenih Arapskih Emirata obučavaju se za rad u uslovima izloženosti jonizujućim zračenjima.

Na kursu se realizuje obuka za rukovanje osnovnom opremom za dozimetriju jonizujućih zračenja, identifikaciju efekata zračenja na biološke sisteme i primenu osnovnih mera zaštite.

Polaznici su bili u prilici da se u terenskim uslovima, uz korišćenje sredstava za detekciju i dozimetriju zračenja, upoznaju sa karakteristikama mernih instrumenata i tehnikama merenja i identifikacije izvora jonizujućih zračenja.

Nosilac izvođenja obuke je Centar ABHO, a osim instruktora iz Centra angažovani su i predavači i instruktori iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ i Oružanih snaga Republike Austrije.

Povezane vesti