Čestitka povodom Dana RV i PVO

Ponedeljak, 24.12.2018 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović uputio je čestitku pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane povodom 24. decembra – Dana ovog vida Vojske Srbije.


ČESTITKA PRIPADNICIMA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA 
I PROTIVVAZDUHOPLOVNE ODBRANE, POVODOM 24. DECEMBRA - DANA VIDA


Povodom 24. decembra – Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane svim pripadnicima vida upućujem srdačne čestitke. 

Vaš dan proslavljate u znak sećanja na 24. decembar 1912. godine kada je Odlukom srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu. 

Samo 15 zemalja sveta se tada moglo pohvaliti vojskom koja u svom sastavu ima vazduhoplovstvo, a već naredne godine tokom opsade Skadra, Srbija je bila među 5 zemalja koje su vazduhoplove upotrebile u borbenim dejstvima.

I ove godine nastavljen je trend osavremenjavanja Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije uvođenjem u operativnu upotrebu aviona MiG 29, modernizacijama borbenih sredstava i uspešno realizovanim međunarodnim vojnim vežbama.

Na svim zadacima, a posebno na Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“ realizovanoj u novembru mesecu ove godine, uspešno ste pokazali visoku operativnu sposobnost za izvršavanje najsloženijih zadataka i doprineli širenju ugleda Vojske Srbije, kako u zemlji tako i u svetu.

Čestitam vam praznik, uveren da ćete i u narednom periodu uspešno realizovati namenske zadatke, jačati operativne sposobnosti i doprineti afirmaciji vida i Vojske Srbije u celini.


NAČELNIK GENERALŠTABA
VOJSKE SRBIJE
general-potpukovnik
Milan Mojsilović

Povezane vesti