Obilazak pripadnika vojne policije na obuci

Utorak, 5.11.2019 | Obuka
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas taktičkoj vežbi „Jesen 2019“ koju u rejonu Deliblatske peščare izvode pripadnici Petog bataljona vojne policije.
 
Ministar Vulin je istakao da ne prođe ni jedan dan u godini a da Vojska Srbije negde ne obučava svoje pripadnike, da se ne priprema i da ne poboljšava svoju borbenu gotovost.
 
– I svako jačanje Vojske Srbije je uvek dobra vest za čitav Balkan, jer što je Vojska Srbije snažnija, što je država Srbija snažnija, što su Srbi gde god da žive sigurniji, mirniji i zaštićeniji, to će Balkan i mir na Balkanu biti duži i trajniji. Vojska Srbije je čuvar mira, Vojska Srbije je garancija mira i Vojska Srbije je garancija da će država Srbija napredovati, rasti, da će se razvijati da će biti stabilna, sigurna, pa i da će naš ekonomski razvoj napredovati – naglasio je ministar odbrane.
 
Prema njegovim rečima, svakog dana Vojska Srbija oprema svoje pripadnike.
 
– Svaki dan pripadnici Vojske Srbije se pripremaju da su u stanju da izvrše svako naređenje vrhovnog komandanta, da izvrše svako naređenje državnog rukovodstva i da sačuvaju mir, stabilnost i bezbednost naše zemlje, ali i Srba, gde god da oni žive – zaključio je ministar Vulin.
 
Govoreći o vežbi, komandant Petog bataljona vojne policije potpukovnik Vladimir Petrić istakao je da je danas izveden prikaz u okviru taktičke vežbe „Jesen 2019“ koji je realizovala četa vojne policije iz sastava bataljona.
 
– Na današnjem prikazu mogli ste da vidite realizaciju zadataka na kontrolnom punktu u kombinaciji sa zasedom i ostalim elementima obezbeđenja određenih rejona i pravaca, a to su osmatračnice, zasede, objavnice i drugi elementi. Prikazano je šta radi kontrolni punkt u slučaju kada se lice sa vozilom ne zaustavi, rad službenih pasa prilikom napada na diverzanta, kao i napad na lice iz vojno-policijske zasede, gde se moglo videti kako se bez upotrebe hladnog oružja i samo fizičkim onesposobljavanjem hvata diverzant. Na kraju je prikazano i kako se vrši uviđaj na licu mesta događaja koji rade kriminalistički tehničari i referenti za suzbijanje kriminaliteta – naglasio je potpukovnik Petrić.
 
Kako je istakao potpukovnik Petrić na vežbi, uz pripadnike Petog bataljona, učestvuju i pripadnici 72. izviđačko-diverzantskog bataljona Specijalne brigade, što je veoma značajno u domenu razmene iskustava u cilju podizanja nivoa obučenosti pripadnika tih jedinica.
 
Pripadnici Petog bataljona vojne policije u rejonu Deliblatske peščare izvode od 3. do 7. novembra taktičku vežbu „Jesen 2019“ po temi Četa vojne policije u obezbeđenju određenih rejona i pravaca, blokadi, okruženju i uništenju diverzantske grupe.

Povezane vesti