Takmičenja jedinica Kopnene vojske u vojnim veštinama

Petak, 31.8.2018 | Obuka

U Kopnenoj vojsci juče su završena takmičenja u individualnim osnovnim vojnim veštinama roda pešadije, takmičenje izviđačkih jedinica, kao i takmičenje u individualnim specijalističkim i kolektivnim veštinama roda artiljerija (samohodna haubica).

Ovogodišnjem takmičenju u individualnim osnovnim vojnim veštinama roda pešadije trećeg nivoa domaćin je bila Prva brigada kopnene vojske. Takmičenje koje se održavalo u  kasarni „Bačka“ u Bačkoj Topoli, otvorio komandant brigade brigadni general Željko Petrović, a otvaranju su prisustvovali pukovnik Dragan Milić i zastavnik prve klase Nenad Stević iz Komande Kopnene vojske, predsednik skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić i predstavnik policijske uprave u Bačkoj Topoli.

U trodnevnom nadmetanju u ekipnoj konkurenciji najbolja je bila ekipa Specijalne brigade dok su drugo i treće mesto osvojile ekipe Prve brigade i Rečna flotila. Najbolje pojedinačne rezultate u konkurenciji od više od 80 takmičara iz 10 ekipa pokazali su mlađi vodnik Marko Šakić iz Specijalne brigade koji je osvojio prvo mesto, kao i desetar Radovan Gatarić iz Rečne flotile i potporučnik Dragiša Lišanin iz ekipe domaćina.

Takmičenje je realizovano u ukupno 12 disciplina u kojima su takmičari pokazali odličnu uvežbanost, brzinu i izdržljivost. Svakako najzahtevnija disciplina bila je izvlačenje ranjenika u zaklon pomoću šatorskog krila na daljini od 30 metara gde je trebalo pokazati veštinu i snagu. Svi takmičari su odmerili svoje veštine i u rukovanju ličnim naoružanjem, a na kraju i preciznost u gađanju. 

Takmičenje u individualnim specijalističkim i kolektivnim veštinama roda artiljerija (samohodna haubica 122mm 2S1) organizovala je Druga brigada kopnene vojske. Takmičenju koje se izvodilo u kasarni „Jovan Kursula“ i na vežbalištu „Karapandza“ u Kraljevu, prisustvovali su komandant Druge brigade pukovnik Željko Kuzmanović i potpukovnik Goran Anđelković iz Komande Kopnene vojske. 

Ukupno 4 najbolje posluge, po jedna iz svake brigade Kopnene vojske odmerile su snage u poznavanju veština ovog roda u disciplinama kao što su: rasklapanje i sklapanje zatvarača na oruđu, formiranje punjenja, merenje najmanje elevacije pomoću nišanskih sprava, uvođenje posade, utovar municije, priprema za marš, spremanje oruđa za paljbu, usmeravanje oruđa pomoću artiljerijske busole i brojne druge. 

Prvo mesto na takmičenju osvojila je posluga iz Četvrte brigade, a drugo i treće mesto ekipe iz Prve i Treće brigade. Na takmičenju su proglašeni i najbolje nišandzije i poslužioci. Mesto najboljeg nišandzije na takmičenju pripalo je desetaru Saši Maksimoviću iz Druge brigade, dok je za najboljeg poslužioca proglašen  razvodnik Stefan Stošić iz Četvrte brigade.  

Domaćin ovogodišnjeg takmičenja izviđačkih jedinica Kopnene vojske bila je Četvrta brigada kopnene vojske. Takmičenje na kome je učestvovalo osam ekipa, po dve iz svake brigade Kopnene vojske, održavalo se na Vlasinskom jezeru. Takmičenje su pratili pukovnik Slobodan Stopa komandant Četvrte brigade i  pukovnik Danijel Stojković iz Komande Kopnene vojske. Cilj takmičenja je bio da se provere sposobnosti izviđačkih jedinica i razmene iskustva.

Izviđači su se takmičili u orijentiringu, kretanju po nepoznatom terenu pod dodatnim opterećenjem, savlađivanju klanaca veračkim užetom, savlađivanju vodenih prepreka desantnim čamcima, gađanju nožem, bacanju bombe na cilj, rešavanju zadataka iz topografije, savlađivanju kontaminiranog zemljišta, izvlačenju ranjenika i drugim.

Svojim veštinama i sposobnošću, prvo mesto na pobedničkom postolju osvojila je ekipa Druge brigade, a prelazni pehar uručen je kapitenu pobedničke ekipe, vodniku Milanu Rakočeviću. Drugo mesto zauzela je ekipa izviđača iz Treće brigade kopnene vojske, a treće mesto ekipa Četvrte brigade. 

Takmičenja u vojnim veštinama Kopnene vojske trećeg nivoa – nivo Kopnene vojske, nastavljeno je nakon sprovedenih takmičenja prvog i drugog nivoa, na kojima su na nivoima bataljona i brigada odabrane najbolje posade, posluge, timovi i pojedinci koji su predstavljali svoje jedinice u takmičenjima na nivou vida Kopnene vojske.

Povezane vesti