Stariji vodnik Ristić dobitnik priznanja Najplemenitiji podvig godine

Sreda, 24.1.2018 | Aktuelnosti

Stariji vodnik Ivan Ristić, pripadnik 11. pešadijskog bataljona Prve brigade kopnene vojske, dobitnik je prestižne titule najplemenitijeg pojedinca u 2017. godini.

U tradicionalnoj akciji Večernjih novosti – Najplemenitiji podvig godine, žiri, kojim je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da stariji vodnik Ivan Ristić, pripadnik 11. pešadijskog bataljona Prve brigade kopnene vojske, bude dobitnik 55. prestižne titule najplemenitijeg pojedinca u 2017. godini.

Stariji vodnik Ristić je 5. novembra prošle godine, rizikujući svoj život, spasio ženu koja je napadnuta nožem u Pančevu.

U obrazloženju žirija njegovo delo je okarakterisano kao „baklja plemenitosti“:

– Ivan je dao najlepši primer naše, ljudske strane hrabrosti i čoveštva – rekao je akademik Matija Bećković, predsednik žirija. – Od stotina onih koji su nemo posmatrali maltretiranje žene, samo Ivan se odvažio da skoči na nasilnika i spreči ga u naumu da je ubije. Svedoci su rekli da se bacio na njega u trenutku kad je oštricu noža primakao ženinom vratu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je u novembru 2017. godine, nagradio starijeg vodnika Ristića za iskazanu nesebičnost i hrabrost.

Pored akademika Matije Bećkovića, u žiriju Najplemenitijeg podviga godine su i akademik Dušan Kovačević, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, zastupnik načelnika VMA pukovnik profesor dr Miroslav Vukosavljević, humanitarac Arno Gujon, novinar Branko Stanković, direktor Komtrejda Veselin Jevrosimović i glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić.

Priznanja za najplemenitiji podvig godine biće uručena 13. februra u Skupštini grada Beograda.

Povezane vesti