Nove rotacije naših mirovnjaka u misijama Evropske unije

Sreda, 21.3.2018 | Multinacionalne operacije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu s pripadnicima Vojske Srbije koji uskoro odlaze u mirovne operacije Evropske unije.

Pukovnik Branko Cimbaljević biće angažovan na dužnosti šefa sanitetske službe u Komandi misije Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije (EUTM Somalia) u Mogadišu, dok će kapetan korvete Oliver Marković obavljati  dužnost štabnog oficira u komandi snaga Vojne operacije pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji (EUNAVFOR ATALANTA), na italijanskoj fregati „ITS Margotini“.

Evropska unija formirala je misiju za obuku bezbednosnih snaga Somalije radi podrške jačanja prelazne federalne vlade i institucija Somalije i otpočela angažovanje snaga 10. aprila 2010. godine. Vojska Srbije otpočela je svoje angažovanje u ovoj misiji u aprilu 2012. godine, a do sada je 55 pripadnika Vojske Srbije bilo na dužnostima šefa sanitetske službe misije i medicinskih timova nivoa 1.

Vojna operacija pomorskih snaga EU u Somaliji „Atalanta“ uspostavljena je u decembru 2008. godine. Mandat misije je zaštita brodova koji plove u okviru Svetskog programa za hranu radi dostavljanja pomoći Somaliji, sprečavanje piratstva i nadgledanje ribarenja u blizini obala Somalije. Vojska Srbije učestvuje u ovoj operaciji od aprila 2012. godine, sa štabnim oficirima na brodovima u Indijskom okeanu i u Operativnoj komandi u Nortvudu, a od decembra 2013. godine i periodičnim angažovanjem Autonomnih timova za zaštitu brodova. 

Povezane vesti