OBVT LAZAR 3

Migovi stigli u Srbiju

Ponedeljak, 2.10.2017 | Međunarodna saradnja

Prva dva aviona „mig-29“ iz Ruske Federacije isporučeni su večeras Vojsci Srbije.

Sletanju transportnog aviona An-124 i prijemu vazduhoplova na aerodromu „Batajnica“ prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak.
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin, nakon sletanja „ruslana“ na batajnički aerodrom izjavio da je 4. jula od ruske strane stiglo obaveštenje da će dogovor između vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića biti ispunjen 2. oktobra 2017. godine.

– Kao što vidite, to se i desilo i 2. oktobra 2017. godine prva dva miga iz vojnotehničke pomoći koju smo dobili od Oružanih snaga Ruske Federacije stigla su na aerodrom „Batajnica“. Do petka, stići će i preostala četiri aviona i moći ćemo sa ponosom da kažemo da prvi put od 1987. godine naše vazduhoplovstvo dobija nove aparate. Velika je stvar što uspevamo da se izborimo ne samo za poboljšanje položaja naših pripadnika, već i da naša armija bude snažnija, organizovanija i savremenija – poručio je ministar Vulin.
 
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da je danas veliki dan za našu vojsku i naše ratno vazduhoplovstvo, jer posle, praktično, desetine godina dobijamo avione, što je veoma značajno za ukupnu odbrambenu sposobnost naše zemlje. On je zahvalio predsedniku Republike Srbije i Vladi što su obezbedili vazduhoplove i naglasio da je današnjim činom naše vazduhoplovstvo spaseno.
 
Komandant RV i PVO general-major Ranko Živak naglasio je da je ovo istorijski dan za naše ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, dodajući da će ovi vazduhoplovi biti značajan doprinos našim sposobnostima i da će pripadnici RV i PVO dati sve od sebe da bi bezbednost Republike Srbije i njenog vazdušnog prostora bila na najvišem nivou.

Povezane vesti