Takmičenje u individualnim vojničkim veštinama u Somboru

Četvrtak, 21.6.2018 | Obuka

Dvodnevno nadmetanje u individualnim vojničkim veštinama na nivou Komande za obuku počelo je danas u kasarni „Aerodrom“ u Somboru.

Dvodnevno nadmetanje u individualnim vojničkim veštinama na nivou Komande za obuku počelo  je danas u kasarni „Aerodrom“ u Somboru. U 12 disciplina takmi se 15 ekipa sa ukupno 135 takmičara.

Načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Dejan Janković svečano je proglasio početak takmičenja ističući da je svrha takmičenja da se unapredi obučenost vojnika ali i da se obuka učini zanimljivijom i izazovnijom. S tim ciljem Komanda za obuku od 2014. godine organizuje takmičenje u veštinama tipičnim za vojnike. 

- Od ove godine takva takmičenja će se organizovati i na nivou Vojske Srbije. Danas, u ovom stroju stoje oni koji su se pokazali kao najbolji u takmičenju na nivou čete, bataljona i brigade spremni da pokažu spretnost, znanje, veštinu i brzinu u disciplinama koje su opšte za sve pripadnike Vojske Srbije – rekao je brigadni general Janković.

Discipline u kojima se učesnici nadmeću, kako bi prošli selekciju do najvišeg nivoa takmičenja – nivo Vojske Srbije su: Izrada zaklona za strelca za ležeći stav; Savlađivanje prostora pitanjem potrbuške; Određivanje pravouglog koordinata; Merenje azimuta na zemljištu; Izvlačenje ranjenika (povređenog) pomoću šatorskog krila; Postavljanje TMRP-6 za dejstvo; Skupina upotreba zaštitnih sredstava; Prevođenje ručnog raketnog bacača iz marševskog u borbeni položaj; Rasklapanje i sklapanje automatske puške; Rasklapanje i sklapanje pištolja 9 mm CZ-99; Punjenje okvira za automatsku pušku i izvršenje pripremnog gađanja automatskom puškom na rednom broju 2. 

Jovana Almažan, MC Odbrana

Povezane vesti