Čestitka povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i PVO

Sreda, 23.12.2020 | Kultura i tradicija

ČESTITKA
PRIPADNICIMA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIVVAZDUHOPLOVNE ODBRANE, POVODOM 24. DECEMBRA – DANA VIDA


Pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane čestitam 24. decembar – Dan vida.

Davne 1912. godine 24. decembra, vojvoda Radomir Putnik je doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu. Sastav Vazduhoplovne komande činili su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala  i Golubija pošta. Srbija je bila jedna od petnaest zemalja u svetu koja je imala vojno vazduhoplovstvo, a već naredne godine, jedna među prvih pet zemalja u svetu koja je vazduhoplovstvo koristila u borbenim dejstvima.

Ova godina će biti upamćena po pandemiji virusa COVID-19, tokom koje su pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane bili angažovani u podršci zdravstvenoj zaštiti stanovništva, kao i po uspešno realizovanoj združenoj taktičkoj vežbi „Istočni udar 2020“ i Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“, na kojima ste opravdali ukazano poverenje.

Profesionalnim zalaganjem, odgovornošću i jačanjem obučenosti pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane uspešno jačate operativnu sposobnost i ugled Vojske Srbije u zemlji i svetu.

Čestitam vam praznik, uveren da ćete i u narednom periodu uspešno realizovati postavljene zadatke i jačati moral pripadnika vašeg vida.


NAČELNIK GENERALŠTABA
VOJSKE SRBIJE
general
Milan Mojsilović

Povezane vesti