Proslavljen Dan 250. raketne brigade za PVD

Petak, 23.11.2018 | Kultura i tradicija

Svečanim strojem i podelom priznanja za predan i požrtvovan rad najboljim pripadnicima 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva danas je, u beogradskoj kasarni „Banjica“, obeležen 24. novembar – Dan ove jedinice.

Svečanosti su prisustvovali načelnik štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Aleksandar Bjelić sa saradnicima, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, raniji komandanti i penzionisani pripadnici jedinice, direktori i predstavnici ustanova s kojima brigada sarađuje, porodice poginulih pripadnika, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave i boračkih organizacija i brojni prijatelji jedinice.  

Podsećajući na slavnu prošlost jedinice i njen razvojni put od 250. raketnog puka PVO, osnovanog daleke 1962. godine i naoružanog tada najmodernijim sistemom DVINA, komandant brigade pukovnik Tiosav Janković posebno je istakao herojski otpor brigade NATO agresiji, kada je na odbrambenim položajima, u izvršavanju časnog zadatka odbrane Beograda i Srbije, poginulo 28 pripadnika jedinice.

– Brojni su ispiti koje je 250. brigada za PVD uspešno položila, uključujući i onaj najvažniji i najteži, ali najčasniji, u odbrani otadzbine od NATO agresije. Patriotizmom, hrabrošću, postignutim rezultatima, a posebno datim ljudskim žrtvama zaslužili smo Orden narodnog heroja koji s ponosom nosimo – rekao je pukovnik Janković, dodajući da su svi pripadnici jedinice svesni da su zadaci koje izvršavaju u miru jednako odgovorni i značajni poput onih koje su izvršavali pre gotovo dve decenije u odbrani Srbije. 

– Stalno smo angažovani na zadacima kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Srbije, realizujemo obuku lica iz rezervnog sastava, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i sve planirane zadatke obuke stalnog sastava. Posebno ističem kontrolno-trenažna gađanja, učešće na združenoj taktičkoj vežbi RViPVO i vežbi s bojnim gađanjem „Vek pobednika 1918- 2018“. Učešćem na tim i drugim vežbama i realizacijom planirane obuke sačuvali smo i unapredili osposobljenost za izvršenje namenskog zadatka – istakao je pukovnik Janković.

Posle dodele nagrada i priznanja najboljim pojedincima za požrtvovan rad u periodu između dva praznika, održan je svečani defile jedinica, a zatim su kraj cpomen obeležja poginulim pripadnicima jedinice, podignutog ispred zgrade Komande brigade, položeni venci i cveće. 

Dušan Glišić, MC Odbrana

Povezane vesti