Svečana akademija povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

Utorak, 24.12.2019 | Kultura i tradicija
Povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, u Domu vazduhoplovstva u Zemunu večeras je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, lokalne samouprave, verskih zajednica i brojni gosti.
 
Prisutnima se obratio komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, koji je zahvalio državnom i vojnom rukovodstvu što su preduzetim merama obezbedili da RV i PVO odgovori zahtevima vremena i bude na visini zadatka.

— Izvršeno je opremanje ključnim borbenim sredstvima, avionima MiG-29, višenamenskim helikopterima Mi-17 i H-145, borbenim helikopterima Mi-35, avionima lasta, kao i sredstvima za opsluživanje letenja. Paralelno sa opremanjem realizovane su i pripreme za uvođenje u operativnu upotrebu savremenih raketnih sistema PVO i bespilotnih letelica početkom naredne godine, rekao je general Žarković i dodao da je završen remont i produžetak resursa na delu vazduhoplova i raketno-tehničkih sredstava, kao i da su završetkom radova na delu objekata infrastrukture značajno unapređeni uslovi za život i rad ljudstva i smeštaj i održavanje ključnih sredstava.
 
Govoreći o planovima za naredni period, general Žarković je istakao će proces opremanja vida biti nastavljen. 
 
— U godini ispred nas nastavićemo sa opremanjem i uvođenjem u operativnu upotrebu aviona MiG-29, savremenih raketnih sistema i bespilotnih letelica, ali i sa remontom i modernizacijom ključnih borbenih sredstava. Intenzivnom obukom pojedinaca i jedinica podići ćemo osposobljenost za maksimalno iskorišćenje novouvedenih sredstava i biti garant slobodnog srpskog neba, naglasio je general Žarković, dodavši da su raspoloživi kadar i savremena sredstva garant da će sledeća godina biti još uspešnija. 

Svečana akademija povodom Dana RV i PVO nastavljena je dramskim recitalom u kome su učestvovali glumci, Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, vokalni solisti Dušan Svilar i Eleonora Barudzija.
 
Na današnji dan, odlukom ministra vojnog vojvode Radomira Putnika, 24. decembra 1912. godine, formirana je Vazduhoplovna komanda Srpske vojske sa sedištem u Nišu. Shvatajući značaj vazdušnog prostora i vazduhoplova za vođenje rata, Srbija je bila među prvih 15 zemalja u svetu koje su uvele vazduhoplovstvo u svoje oružane snage.

Povezane vesti