Dodela vojnih spomenica pripadnicima 37. motorizovane brigade

Sreda, 5.6.2019 | Kultura i tradicija

Povodom 20 godina od odbrane od NATO agresije na SRJ, danas su u Domu Vojske Srbije u Kraljevu uručene vojne spomenice pripadnicima nekadašnje herojske 37. motorizovane brigade.

Aktivnim i penzionisanim pripadnicima herojske brigade i porodicama poginulih pripadnika vojne spomenice uručili su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović i general u penziji Ljubiša Diković, koji je bio komandant brigade tokom NATO agresije.
 
U obraćanju prisutnima, general Cvetković je istakao da je „položena velika i neprocenjiva žrtva, ali i zavet koji su pripadnici 37. motorizovane brigade zajedno sa ostalim herojskim jedinicama Vojske Jugoslavije ostvarili“.
 
– Na ponos svih nas i generacija koje slede sačuvali su najvišu vrednost našeg naroda – slobodu, poručio je zamenik načelnika Generalštaba.
 
General u penziji Ljubiša Diković poručio je da je ovo „još jedan dan za tugu, ali i dan kada treba da budemo ponosni na one koji su, boreći se da sačuvaju i odbrane zemlju, ostavili svoj život na prostoru Kosova i Metohije “.
 
Tokom NATO agresije, 37. motorizovana brigada izgubila je 60 svojih junaka, a 186 ih je ranjeno. U znak sećanja na njih, pripadnici 37. motorizovane brigade podigli su 16. juna 2000. godine memorijalni spomenik „Herojima 37. motorizovane brigade” u kasarni u Raški.

Povezane vesti