Obilazak gađanja iz borbenog vozila „lazar 3“

Utorak, 17.12.2019 | Iz jedinica
Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića prisustvovao je danas na Pasuljanskim livadama obuci u gađanju sa oklopnog borbenog vozila „lazar 3“ , koje su realizovali pripadnici 21. pešadijskog bataljona Druge brigade kopnene vojske.

— Vojska Srbije oprema se najsavremenijim sistemima, a uvek smo posebno srećni i posebno ponosni kad su ti sistemi plod naše pameti i naše proizvodnje. „Lazar 3“ je oklopno borbeno vozilo pešadije koje zadovoljava sve svetske kriterijume i koje nam je zaista neophodno — istakao je ministar Vulin.

U narednoj godini Vojska Srbije nastaviće da se oprema najsavremenijim sistemima, najavio je ministar Vulin, dodavši da će se posebno voditi računa o proizvodima domaće industrije i da će „lazar 3“ u još  većem broju nego sada postati deo naoružanja Vojske Srbije.

Prema rečima potporučnika Nemanje Ivanovića, komandira voda u 21. pešadijskom bataljonu, gađanje izvedeno na Pasuljanskim livadama vrhunac je obuke u upravljanju OBVT „lazar 3“, koja je u protekle tri nedelje delom realizovana i u bazi Jug, na poligonu „Borovac“.

— U prethodne tri nedelje realizovali smo obuku na oklopnom borbenom vozilu transporteru „lazar 3“ u 41. pešadijskom bataljonu Četvrte brigade kopnene vojske. Vozilo „lazar 3“ je savremeno i može da stane rame uz rame sa vozilima najsavremenije opremljenih armija sveta — rekao je poručnik Ivanović.

Desetar Nikola Marić iz 21. pešadijskog bataljona posebno je istakao vatrenu moć vozila „lazar 3“, opremljenog mitraljezom 12,7 mm M15.

— Iz mog ugla, kao nišandzije, mogu da kažem da je mitraljez 12,7 mm precizan i pouzdan. Rezultati današnjeg gađanja bili su odlični, a uvežbavanje na ovim sredstvima nastavićemo i po završetku obuke — naglašava desetar Marić.

Oklopno borbeno vozilo točkaš „lazar 3“, formule pogona 8x8, obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta. „Lazar 3“ poseduje visoko sofisticiranu modularnu balističku zaštitu, a broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno.

Povezane vesti