Puna autonomnost srpske vojne bolnice u Africi i u vreme pandemije

Sreda, 3.2.2021 | Multinacionalne operacije
Srpska vojna bolnica nivoa 2+ u misiji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) potpuno je autonomna i samoodrživa i u uslovima pandemije zarazne bolesti kovid 19, što znači da svu opremu i medicinsko osoblje u bolnici obezbeđuje Republika Srbija.

Zbog složene političke i epidemiološke situacije u toj afričkoj zemlji obustavljen je avionski saobraćaj, što je umnogome otežalo snabdevanje bolnice sanitetskim materijalom i planiranu instalaciju medicinske i logističke opreme.

Vojna bolnica je tako ostala oslonjena samo na mobilni rendgenski aparat, kojim je obavljeno više od 2.500 snimanja za potrebe hirurških, internističkih, ortopedskih i stomatoloških intervencija pre nego što je, posle 11 meseci intenzivne upotrebe, prestao sa radom.

Da bi nastavili sa nesmetanim pružanjem zdravstvene zaštite, pripadnici Vojske Srbije su sopstvenim snagama prvo servisirali mobilni, a zatim i uspešno instalirali stacionarni rendgenski aparat. Potvrda da su posao obavili dobro stigla je od firme iz Republike Srbije ovlašćene za instalaciju, čiji predstavnici nisu bili u mogućnosti da doputuju u Centralnoafričku Republiku.

Srpska vojna bolnica u misiji MINUSCA obezbeđuje prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite, hitnu reanimaciju/stabilizaciju, hitne hirurške intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu i evakuaciju povređenih do sledećeg nivoa medicinske zaštite.

Povezane vesti