Svečano polaganje vojničke zakletve

Petak, 23.9.2016 | Aktuelnosti

Svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve održane su danas u kasarnama „Aerodrom“ u Somboru, „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu i „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu.

Svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2016“, kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, slušalaca Klase rezervnih oficira VA i sanitetske službe VMA održane su danas u kasarnama „Aerodrom“ u Somboru, „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu i „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu.

Ministar odbrane Zoran Đorđević, sa saradnicima, prisustvovao je svečanosti polaganja vojničke zakletve u kasarni „Aerodrom“ u Somboru.

Čestitajući vojničku zakletvu, ministar Đorđević je istakao da taj svečani čin i zakletvu koju je danas izgovorilo 500 mladića i devojaka u centrima za obuku Vojske Srbije potvrđuje snažnu vezu naše vojske i naroda.

– Polaganje vojničke zakletve u životu svakoga od vas dokaz je vaše zrelosti, odgovornosti, osećaja pripadnosti i patriotizma, to je čin zbog koga vaši roditelji i prijatelji mogu da budu ponosni na vas. Srbija vas danas zove, vi ste budućnost ove zemlje. Drago mi je i ponosan sam na vas jer ste svojim izborom dali dobar primer svim mladim ljudima kako se voli svoja domovina i time probudili u njima želju da upravo i oni jednog dana obavljaju ovaj časni vojnički poziv – poručio je ministar odbrane dodajući da su se dobrovoljnim služenjem vojnog roka i upisivanjem Vojne akademije prihvatili izuzetno teškog, ali časnog zadatka i time potvrdili privrženost svojoj otadzbini.

Podsećajući na svetla vojnička dela naših predaka vredna divljenja, kojima su i neprijateljski komandanti odavali počast tokom istorije, ministar Đorđević je istakao da nikada ne smemo da zaboravimo da pripadamo narodu koji se ponosi svojim precima, jer samo ako se iskreno poštuje prošlost, može se imati i svetla budućnost.

–  Današnja svečanost nas uverava da mladost Srbije nije zaboravila svoju istoriju, tradiciju i prave vrednosti, da naša mladost neguje ne samo vrline starijih, već da Vojska Srbije ostaje nepokolebljiva i posvećena jačanju operativnih sposobnosti i usmerena ka izvršenju svog osnovnog zadatka – odbrani zemlje – naglasio je ministar odbrane dodajući da se danas šalje poruka da će vojska uvek biti uz svoj narod.

Polaganju zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2016“, kadeta 141. klase Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, slušalaca 10. klase ŠRO sanitetske službe VMA prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, verskih zajednica, rodbina i prijatelji.

Svečanom polaganju zakletve u Drugom centru za obuku prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Stojan Konjikovac, načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Marinko Pavlović, predstavnici drugih uprava Mnistarstva odrbrane i Generalštaba, zatim predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, episkop Eparhije valjevske Milutin, predstavnici valjevskog okruga i Grada Valjeva, roditelji i prijatelji budućih rezervnih oficira, vojnika i kadeta.

Čestitajući slušaocima Kursa za rezervne oficire, kadetima i vojnicima polaganje zakletve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da se tim posebnim i neponovljivim činom dokazuje zrelost, patriotizam odgovornost i osećaj pripadnosti na koji su roditelji, prijatelji i pripadnici Vojske ponosni.

– Vojska Srbije danas izvršava brojne zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti i na državnoj granici zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova. Zajedno s mnogim armijama i vojnicima širom sveta učestvujemo u operacijama očuvanja mira. Ali isto tako Vojska je sposobna kako da sa svima sarađuje, kako sa svima da gradi i učvršćuje mir, tako isto je sposobna da zaštiti interese Republike Srbije i bezbednost svih njenih građana. Uvek ćemo biti uz naš narod jer Vojska baštini tradicije narodne vojske, istako je general Diković i od slavljenika koji su danas položili svečanu zakletvu, budućih rezervnih oficira, kadeta Vojne i Vojnomedicinske akademije i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, zatražio da poštuju vojnička dela naših predaka, kojima se diči čitav svet i da nikada ne zaborave da pripadamo narodu koji se ponosi svojim precima.  

– Uvek imajte na umu da su ljudi najveće bogatstvo i najdragoceniji resurs svake vojske i svake zemlje, koji treba čuvati jer kvalitetni ljudi, dobro znanje i vrhunsko obrazovanje u savremenom svetu su najjače oružje i preduslov za uspeh. Zato svoja stručna znanja ukrstite sa vojnim veštinama, kako bi se tokom profesionalne karijere uspešno obrazovali u svojoj struci, do trenutka kada Srbiji budete najpotrebniji, naglasio je general Diković na polaganju zakletve u Drugom centru za obuku u Valjevu.

U prisustvu državnog sekretara Nenada Nerića i zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Jovice Draganića, u kasarani „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu zakletvu su položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2016“ i kadeti 141. klase Vojne akademije.

Svečanosti su prisustvovali i načelnik Uprave za logistiku brigadni general Željko Ninković, načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Dejan Janković, predstavnici MUP-a, lokalne samouprave, verskih zajednica, rodbina i prijatelji kadeta i vojnika.

Zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić je kadetima i vojnicima čestitao položenu zakletvu i poručio im da budu istrajni i disciplinovani i da se ponose vojničkom uniformom koju danas nose. On je istakao da Vojska Srbije ostaje nepokolebljivo posvećena izvršavanju svojih zadataka, od kojih je najsvetiji odbrana zemlje.

– Uvek ćemo biti uz naš narod, jer Vojska Srbije baštini tradiciju narodne vojske. Građani Srbije su naš izvor, a njihova sigurnost razlog našeg postojanja, istakao je general Draganić. 

Povezane vesti