Međunarodna vazduhoplovna vežba „Air Solution 2019“

Utorak, 1.10.2019 | Obuka
Međunarodna vazduhoplovna vežba „Air Solution 2019“, u kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Rumunskog ratnog vazduhoplovstva održava se u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije, na aerodromima „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ i „Kampija Turzi“ i na poligonima dveju zemalja.

Na trodnevnoj vežbi učestvuju lovačka, lovačko-bombarderska i transportna avijacija, kao i helikopterske jedinice angažovane na zadacima traganja i spasavanja.

Cilj vežbe je osposobljavanje vazduhoplovstava Vojske Srbije i Oružanih snaga Rumunije za planiranje, organizovanje i izvođenje zajedničkih vojnih vežbi.

Prema rečima komandanta 204. vazduhoplovne brigade pukovnika Braneta Krnjajića, specifičnost ovogodišnje vežbe je da je prvi put izvršen prelet naše lovačke avijacije avionima MiG-29 u Republiku Rumuniju i da će se prvi put izvršavati zajednički zadaci sa mešovitim posadama, kao i da učestvuju avioni F-16 oružanih snaga Rumunije što je, kako je istakao, dalo novi pečat vežbi.

Rukovodilac tima rumunskog ratnog vazduhoplovstva na vežbi pukovnik Vlad Kosmin izrazio je zahvalnost zbog saradnje sa pripadnicima srpskog ratnog vazduhoplovstva i tom prilikom istakao da više od 20 vazduhoplova učestvuje u ovogodišnjoj vežbi. Prema njegovim rečima to su transportni avion „Spartan C-27J“, helikopter Mi-17, helikopteri “puma“, kao i avioni MiG-21, MiG-29 i F-16.

Međunarodna vazduhoplovna taktička vežba „Air Solution 2019“ realizuje se šesti put, a prva vežba održana je 2009. godine.

Povezane vesti