Obeležen Dan rečnih jedinica i Dan Rečne flotile

Petak, 4.8.2017 | Kultura i tradicija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas proslavi Dana rečnih jedinica i Dana Rečne flotile u Novom Sadu, na Dunavu, na Keju žrtava racije.

Čestitajući praznik pripadnicima Rečne flotile, ministar Vulin je istakao da je Rečna flotila važan deo naše Kopnene vojske.

– Svaki deo naše vojske podjednako je važan, jer svaki deo naše teritorije zaslužuje podjednaku pažnju i zaslužuje našu sposobnost da se borimo i čuvamo kontrolu nad našom teritorijom i da čuvamo našu slobodu. Mi smo danas obeležili tradiciju dugu više od jednog veka od kako je vojska Kraljevine Srbije izašla na svoje reke, ali i duže od toga, od kako Srbi, pa i u šajkaškom bataljonu, baš ovde, brane svoje pravo da žive i postoje. Gde god smo bili, gde god nismo imali svoju vojsku, gde nismo imali svog sudiju, gde nismo imali svog lekara i učitelja, ratovali smo za druge, borili smo se za ciljeve drugih i samo pokušavali da tu negde pronađemo mali prostor za sebe, za svoj narod, za pravo da trajemo, za pravo da naše porodice traju – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija je izborila svoje pravo da odlučuje o svojoj spoljnoj politici, da odlučuje o svojoj unutrašnjoj politici, Srbija je izborila svoje pravo da odlučuje sama o sebi i tog prava se nećemo nikada i nipošto odreći.

– Da bi bilo moguće da odlučujemo o sebi, moramo da imamo moćnu i snažnu armiju, moramo da imamo armiju koja je snažna i na reci i na kopnu i u vazduhu, moramo da imamo armiju koju čine zadovoljni pripadnici i moramo da imamo armiju koju poštuje i razume čitavo društvo – zaključio je ministar Vulin.

Gradonačelnik Vučević pohvalio je dosadašnju saradnju sa Rečnom flotilom i Vojskom Srbije, naglasivši da je srce Rečne flotile smešteno upravo u tom gradu. On je izrazio nadu da će se saradnja na započetim zajedničkim projektima nastaviti i ubuduće, na obostranu korist.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić naglasio je da su dodeljeni zadaci koje pripadnici te jedinice svakodnevno izvršavaju specifični zbog ambijenta u kome se izvršavaju. Oni predstavljaju obavezu, dodao je, i zahtevaju napore svakog pojedinca i jedinice, ali su ujedno velika čast za sve pripadnike.

Svečanosti, koju je obeležio i defile brodova i sredstava pontonirskih jedinica, prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i mnogobrojni gosti.

Pripadnici Rečne flotile obeležavaju Dan rečnih jedinica i Rečne flotile kao sećanje na 6. avgust 1915. godine kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela istorija srpske Rečne ratne flotile Vojske Kraljevine Srbije.

Povezane vesti