Pripadnici Vojske Srbije na vežbi u Bosni i Hercegovini

Petak, 28.10.2016 | Obuka

Pripadnici Vojske Srbije učestvovali su na međunarodnoj vežbi „Regex 16“, koja je održana ove nedelje na poligonu „Manjača“ i u kasarni „Kozara“ u Banjaluci.

Zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević prisustvovao je juče danu visokih zvanica međunarodne vežbe „Regex 16“, koja je, uz učešće pripadnika Vojske Srbije, održana ove nedelje na poligonu „Manjača“ i u kasarni „Kozara“ u Banjaluci.

Iz Vojske Srbije na vežbi su učestvovali štabni oficiri i vod vojne policije deklarisan za učešće u multinacionalnim operacijama. U rukovodstvu vežbe bila su angažovana dvojica naših oficira, u komandama multinacionalne brigade i multinacionalne borbene grupe – šest štabnih oficira, dok je zadatke na terenu izvršavalo 46 pripadnika Trećeg bataljona vojne policije Kopnene vojske sa borbenim vozilima i naoružanjem.

Organizator vežbe je 6. pešadijska brigada Oružanih snaga BiH, a učestvovalo je oko 1000 vojnika – iz  vojski BiH, Gruzije, Jermenije, Jordana, Makedonije, Pakistana, Srbije Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Crne Gore, kao i vojnici iz sastava vojne operacije EU u BiH.

Učesnici vežbe su prošli kompletnu proceduru donošenja vojnih odluka u okviru planiranja operacije podrške miru i bili su u prilici da validnost donetih odluka provere putem računarskih simulacija i radom na terenu.

Povezane vesti