Letačka obuka na transportnim helikopterima

Četvrtak, 29.7.2021 | Obuka
Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici realizuje se intenzivna letačka obuka kadeta-pilota završne godine Vojne akademije na višenamenskim transportnim helikopterima Mi-17.

Reč je o obuci kadeta pete godine Vojne akademije studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo koji se osposobljavljavaju za dužnost pilota helikoptera u helikopterskom odeljenju.

Uslovi za izvođenje ove obuke stekli su se zahvaljujući značajnom opremanju Ratnog vazduhoplovstva i PVO prethodnih godina pa se tako, posle više od dve decenije, obuka kadeta realizuje na transportnim helikopterima, što je od nemerljivog značaja za njihovu opštu obučenost i pripremljenost za prijem početnih oficirskih dužnosti.

Obuka kadeta Vojne akademije se realizuje u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili 204. vazduhoplovne brigade. Kadeti su prethodno savladali osnovnu obuku na helikopterima „gazela“ i sada, na petoj godini studija, prolaze preobuku, osnovnu i borbenu obuku na helikopteru Mi-17.

Na ovaj način će helikopterska eskadrila u septembru dobiti novu generaciju potporučnika avijacije osposobljenih za izvršavanje namenskih zadataka na ovom tipu helikoptera.

Povezane vesti