Oficirski bal u Kraljevu

Četvrtak, 26.1.2017 | Kultura i tradicija

U svečanoj sali kasarne „Ribnica“ u Kraljevu sinoć je, po prvi put nakon 76 godina, održan oficirski bal u organizaciji Komande Kopnene vojske i Druge brigade kopnene vojske.

Oficirskom balu su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima, komandant Druge brigade pukovnik Željko Kuzmanović, pripadnici ove brigade i jedinica garnizona Kraljevo, predstavnici lokalne samouprave, boračkih udruženja iz Kraljeva i drugi gosti.

General Simović je podsetio da su oficirska elegancija i otmenost, uniforme, balske haljine, bili odlika oficirskih balova.

– Nekada su ovde u Kraljevu, zajedno sa svojim suprugama i pratiljama, plesali oficiri Prvog haubičkog puka i Drugog konjičkog puka „Cara Dušana“ Vojske Kraljevine Srbije. Plesali su i oficiri Kraljevine Jugoslavije – rekao je general Simović.

Oficirski bal je počeo nastupom plesne grupe niškog garnizona „Tamo daleko“ uz zvuke Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, a potom nastavio nastupom lokalne vokalne grupe „Ibar“, da bi na kraju bala oficiri i podoficiri zajedno sa svojim suprugama i pratiljama, zaplesali „Kraljevo kolo“, „Stani, stani Ibar vodo“ i „Srpski valcer“.

Poslednji oficirski bal u Kraljevu održan je 1941. godine. Pripadnicima Druge brigade pripala je velika čast da oni budu ti, koji su nakon 76 godina, ovu lepu tradiciju oživeli i vratili u Kraljevo. 

Povezane vesti