Prijem 78 podoficira i vojnika u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme

Sreda, 12.2.2020 | Aktuelnosti
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas svečanosti u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba povodom prijema 78 podoficira i profesionalnih vojnika u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme. Podoficiri i vojnici, koji su do sada radili na određeno vreme, primljeni su u stalni radni odnos na osnovu naređenja načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

— Vojska Srbije brine o svim svojim pripadnicima. Njen vrhovni komandant, predsednik Aleksandar Vučić, naredio je da se sve nepravde u Vojsci Srbije isprave, a to znači da se ispravi nepravda i prema ljudima koji zbog raznih birokratkih procedura nisu došli do odgovarajućih podoficirskih činova i da se nagradi njihova vrednost — rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti u Velikoj ratnoj sali. 

— Danas smo primili 78 podoficira, što od onih koji su nekada bili podoficiri, pa su im istekli ugovori, do profesionalnih vojnika koji sada ulaze u podoficirski status. Na prvom mestu u pitanju je Specijalna brigada, jer na taj način čuvamo one najkvalitetnije, najmlađe i najsnažnije, i oni od sada više ne moraju da brinu za svoju budućnost, koja je sada izvesna i sigurna — rekao je ministar Vulin i dodao da ti pripadnici sada imaju sva prava, a dalje napredovanje zavisiće samo od njihove spremnosti da uče i da rade. 

On je istakao da Vojska Srbije na ovaj način pokazuje da je u stanju, ne samo da se vrati unazad i ispravi nepravde prema svojim najvernijim ljudima, koji je nikada nisu napustili, „iako je bilo teško“ — već i da razmišlja unapred, da okuplja nove snage, nove ljude i da ove mlade pripadnike proizvede u prve podoficirske činove.

— Prošle su decenije otkako smo imali ovako veliki priliv podoficira i od kad smo imali ovako veliki broj unapređenja. Očekujem da ćemo ovim trendom i nastaviti i da ćemo još više od 200 profesionalih vojnika prevesti u podoficirske činove, da će tako Vojska Srbije biti još snažnija — rekao je miistar odbrane Aleksandar Vulin.

Podsećanja radi, nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije stvoreni su uslovi da se podoficiri i profesionalni vojnici na određeno vreme, mogu, nezavisno od propisanih uslova u pogledu godina života, ukoliko potrebe službe zahtevaju, primiti bez konkursa u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme u svojstvu podoficira. 

Shodno tome, na osnovu odluka ministra odbrane o popuni formacijskih mesta u Vojsci Srbije neposrednim prijemom i naredbi načelnika Generalštaba, u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira na neodređeno vreme primljena su 42 podoficira čiji je ugovor bio na određeno vreme, kao i 36 profesionalnih vojnika iz Specijalne brigade, koji će biti podoficiri primljeni na neodređeno vreme u novoformiranoj 72. brigadi za specijalne operacije i 63. padobranskoj brigadi.

Doskora profesionalni vojnik, a od danas mlađi vodnik Ivan Obrenović, jedan je od ljudi koji su sada svoju sudbinu zauvek vezali za Vojsku Srbije. 

— Danas smo ovde radi našeg prevođenja u prve podoficirske činove, što otvara novo poglavlje u našim životima. To nam omogućava mnogo toga i donosi dosta benefita, ali naravno i mnogo obaveza i odgovornosti. Moje kolege i ja trudićemo se da opravdamo ukazano poverenje. Ostaću i dalje u Specijalnoj brigadi i zaista mi je drago da mi je obezbeđena izvesna karijera u vojsci Srbije, a nadam se da će ići uzlaznim tokom — kaže mlađi vodnik Ivan Obrenović. On posebno ističe da mu prija „izvesna finansijska stabilnost“ koja sledi: „Još uvek nemam porodicu, ali sada već mogu da razmišljam o njenom stvaranju, baš kao i o kupovini stana ili nečeg u tom pravcu“.
 
Podsećamo da je mlađi vodnik Ivan Obrenović osvojio zlatnu medalju na Međunarodnim vojnim igrama u disciplini „Snajperska granica“ prošle godine u Belorusiji.  

Vodnik prve klase Dragan Čučak, rukovalac u Centralnoj logističkoj bazi, kaže da mu je današnji dan jedan od najsrećnijih od kada je počeo da radi za vojsku Srbije.

— Od prvog dana, 27. jula 2009. godine, kada sam postao profesionalni vojnik Vojske Srbije, jedina želja mi je bila da postanem njen podoficir. Ovim činom ministra odbrane i načelnika Generalštaba, moje muke su, kad je reč o tom problemu, završene i spreman sam da se potpuno posvetim svom poslu i radu u svojoj jedinici — kaže vodnik prve klase Dragan Čučak.

Povezane vesti