Основна обука војника генерације „децембар 2021“

Понедељак, 20.12.2021 | Обука
У центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу у току је интензивно индивидуално обучавање војника који су добровољно служење војног рока започели почетком овог месеца.

У оквиру основне обуке, војници пролазе различите садржаје из ватрене и тактичке обуке, оспособљавају се да користе лично наоружање и опрему, пружају прву помоћ и обављају дужности органа унутрашње службе и свакодневно унапређују своје физичке способности. 

Тежиште на обуци у овом периоду је увежбавање индивидуалних тактичких радњи војника, оријентација у простору, маскирање и кретање по терену у зимским условима, као и савлађивање различитих препрека у условима задимљеног бојишта и смањене видљивости.

У наставку следи реализација гађања из пешадијског наоружања и, потом, евалуација, током које ће бити проверен степен обучености војника за извршавање основних војничких задатака.

Војнике на служењу војног рока генерације „децембар 2021“ крајем недеље очекује полагање војничке заклетве, чиме ће свечано ступити у строј оних који су спремни да чувају и бране Републику Србију.

Повезане вести