Обука на самоходним аритиљеријским системима

Петак, 3.3.2023 | Обука
У артиљеријским дивизионима бригада копнене војске наоружаним самоходним хаубицама 122 мм 2С1 „гвоздика“ започео је нови циклус редовног оспособљавања професионалног састава.

Обука се реализује на полигонима у касарнама и вежбалиштима Војске Србије, а циљ је одржавање и унапређење оспособљености за реализацију тактичких борбених радњи и пружање ватрене подршке маневарским јединицама Копнене војске.

Послуге хаубица у овој фази обуке тежишно увежбавају тактичке радње на маршу, поседање и промену ватреног положаја, као и остваривање и коректуру артиљеријске ватре. На тај начин војници и старешине освежавају стечена знања о тактици употребе јединице, а новопримљени војници достижу захтевани ниво тактичке обучености, како би могли успешно да савладају сложеније облике обуке.

Овај циклус обучавања биће заокружен реализацијом тактичке вежбе са бојевим гађањем, када ће се у пракси проверити оспособљеност послуга за реализацију наменских задатака.

Самоходна хаубица 122 мм 2С1 „гвоздика“ је намењена за уништавање и неутралисање живе силе и артиљеријских оруђа непријатеља, рушење отпорних тачака, жичаних и других препрека, прављење пролаза у минским пољима и осветљавање и задимљавање бојишта, и као таква има изузетан значај у извођењу нападних и одбрамбених операција Војске Србије.

Повезане вести