Обука војника АБХ службе

Петак, 21.2.2020 | Обука
У касарни „Цар Лазар“ у Крушевцу и на војном комплексу „Равњак“ реализује се специјалистичка обука војника на служењу војног рока специјалности деконтаминатор атомско-биолошко-хемијске (АБХ) службе и обука професионалних војника за допунску специјалност.

Основни циљ обуке је да се војници оспособе за правилну, безбедну и ефикасну  употребу средстава и опреме АБХ службе и да самостално и у оквиру јединице реализују задатке из домена завршне радиолошко- хемијско-биолошке деконтаминације. 

Уз примену средстава за имитацију ефеката дејства оружја за масовно уништење, деконтаминатори користе специјална заштитна средства и возила и уређаје за завршну и групну деконтаминацију.  

Војници се током обуке ангажују у извиђачкој патроли — за извиђање, узимање узорака и обележавање деонице пута контаминиране токсичним хемикалијама, и у оквиру одељења за деконтаминацију. На тај начин су у прилици да сагледају место, улогу и дужности сваког послужиоца у јединици приликом реализације хемијске деконтаминације земљишта, објеката, техничких средстава, наоружања и војне опреме.

Повезане вести