Деведесет година атомско-биолошко хемијске службе

Среда, 28.9.2022 | Култура и традиција
У Војсци Србије је данас низом манифестација обележен Дан атомско-биолошко-хемијске службе и 90 година од формирања прве јединице противхемијске заштите у нашој војсци.

У касарни  „Цар Лазар“ у Крушевцу је тим поводом одржана војна свечаност на којој су сумирани резултати рада 246. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) и Центра АБХО у години за нама и најистакнутијим појединцима уручене награде и похвале.

Обележавање празника било је прилика да се направи осврт на 90 година дугу историју АБХ службе и још једном истакне висок ниво оспособљености војника и старешина, потврђен на бројним вежбовним активностима и током реализације широког спектра задатака на пружању помоћи грађанима Републике Србије.

У оквиру обележавања празника, вечерас је, уз присуство бројних високих званица, у Крушевачком позоришту одржана свечана академија на којој је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић уручио Златне плакете Војске Србије 246. батаљону АБХО и Центру АБХО.

Дан атомско-биолошко-хемијске службе Војске Србије обележава се 28. септембра у спомен на дан када је, 1932. године, почело формирање прве регуларне јединице противхемијске заштите — барутанског батаљона у оквиру Завода „Обилићево“ у Крушевцу.

Повезане вести