Oбука на минобацачима 120 мм М-75 у јединицама Копнене војске

Понедељак, 6.6.2022 | Обука
У пешадијским и механизованим батаљонима Прве бригаде копнене војске у току је редовна обука припадника ових јединица за борбену употребу минобацача 120 мм М-75.

Обука коју, осим професионалног састава, пролазе и војници на служењу војног рока распоређени у ове јединице, реализује се са циљем одржавања и унапређења оспособљености за извршавање колективних задатака у пружању ватрене подршке јединицама у операцијама.

Тежиште је на увежбавању тактичких радњи и процедура за извршење гађања, које обухватају поседање положаја, превођење оруђа из маршевског у борбени положај, прорачун и заузимање елемената за гађање, као и рад послужилаца након издавања команде за гађање.

Овај циклус оспособљавања се завршава реализацијом тактичких вежби и програмских бојевих гађања на полигону „Пасуљанске ливаде“, на којима ће се у пракси проверити обученост послуга за извршавање задатака у складу са наменом јединица. 

Минобацач 120 мм М-75 је намењен за неутралисање и уништавање живе силе и ватрених средстава противника, стварање димних завеса, заслепљивање осматрачница и ватрених тачака, осветљавање бојишта, отварање пролаза кроз жичане препреке и минска поља и рушење фортификацијских објеката лаког типа.

Повезане вести