Уређење корита реке Топлице у општини Куршумлија

Четвртак, 21.7.2022 | Обука
Припадници инжињеријских јединица Копнене војске започели су ове недеље, у сарадњи са локалном самоуправом у Куршумлији, радове на уређењу корита реке Топлице.

Активност се реализује кроз инжињеријску обуку припадника Војске Србије у оквиру пројекта цивилно-војне сарадње, са циљем повећања пропусних моћи корита за воду, лед и нанос и тиме стварања услова за заштиту од настанка бујичних поплава.

На овај начин се, осим што се пружа помоћ становништву овог краја, унапређује и оспособљеност за руковање инжињеријским машинама, које се у Војсци Србије користе за уређење путева, савлађивање препрека, запречавање и маскирање.

Инжињеријска радна група Копнене војске у чишћењу речног корита од набујале вегетације, наслага земље и другог депонованог материјала користи савремену механизацију којом су јединице Војске Србије опремљене претходних година, а заједно са њима на уређењу речног корита ангажовани су и запослени у Јавном комуналном предузећу „Топлица“.

Војска Србије је више пута ангажовала снаге и средства ради отклањања последица поплава у овом делу земље, а сада, реализацијом радова на уређењу речних корита, делује и превентивно. Реализацију активности и пројеката цивилно-војне сарадње Војска Србије ће наставити и убудуће, а све са циљем даљег јачања међусобног поверења и стварања услова за бољи живот свих грађана Србије.

Повезане вести