Такмичење возача моторних возила Војске Србије

Среда, 18.4.2018 | Обука

У краљевачкој касарни „Рибница“ и на аутодрому „Берановац“ данас је одржано 2. такмичење возача моторних возила Војске Србије коме је присуствовао начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

У краљевачкој касарни „Рибница“ и на аутодрому „Берановац“ данас је одржано 2. такмичење возача моторних возила Војске Србије, коме је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима. 

Организатор такмичења је била Управа за логистику Генералштаба Војске Србије, а своје возачке вештине одмерилa су 34 најбоља возача Војске Србије и четворица из НИС-а, предузећа с којим ВС има дугогодишњу квалитетну сарадњу. 

– Изузетно сам задовољан како сте се припремили и како сте уредили полигон за такмичење. Ово мора бити образац како сваком задатку треба приступити. Овде се види добро процена, пуно пажње и озбиљне припреме, рекао је генерал Диковић одавши признање свима који су учествовали у организацији такмичења.

Након разговора са такмичарима, први човек Генералштаба је дифендеру прошао теренску стазу с препрекама и уверио се да је за њено савладавање потребно искуство и знање.

Такмичење је почело јуче, када су у Батаљону за обуку саобраћајне службе Центра за обуку логистике учесници решавали тест из познавања саобраћајних прописа, док су данас на аутодрому „Берановац“ возачи показали практично умеће.

Такмичење је реализовано у две  категорије – вожња моторних возила ФАП 1118 БС/АВ и ланд ровер дифендер 110, с две групе такмичара. 

Возачи ФАП-а имали су задатак да се паркирају под правим углом ходом уназад, да демонстрирају ход уназад криволинијском путањом и да се наизменично праволинијски и криволинијски крећу ходом унапред и уназад.

Такмичари на дифендерима су морали да прођу полигон с импровизованим препрекама, групу препрека на кружном току, ход уназад кроз хоризонталне и вертикалне препреке ограничених габарита, али и да у теренским условима пређу стазу с препрекама на отвореном и у шумовитом делу. 

Најбољим возачима уручене су дипломе за освојена прва три места по категоријима, као и плакете за освојена прва места у обе категорије.

У категорији возача камиона ФАП 1118 БС/АВ најбољи резултат постигао је десетар Дејан Ђурђевић из Центра за обуку логистике, а у категорији возача моторног возила ланд ровер дифендер 110 најбољи је био десетар Слободан Милашиновић, такође из Центра за обуку логистике.  

Циљ такмичења је сагледавање обучености возача за извршавање наменских задатака, развијање такмичарског духа у јединицама и одабир екипе Војске Србије за учешће на Међународном такмичењу возача, које ће се за месец дана одржати на аутодрому „Берановац“.

У касарни „Рибница“ данас је одржана и седница Савета за безбедност војних учесника у саобраћају, на којој су проглашени најбезбеднији возачи у систему одбране у протеклој години — заставник Кочиш Габор из Команде за развој Банатске бригаде, десетар Иван Благојевић из Треће бригаде копнене војске и Божидар Ћировић из Војнограђевинске установе „Београд“.

Мирјана Крстовић, МЦ „Одбрана“

Повезане вести