Обука припадника Мађарске војске у Центру АБХО

Четвртак, 16.9.2021 | Обука
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) Војске Србије у Крушевцу ове недеље се реализује обука припадника Мађарске војске са реалним токсичним хемикалијама.

Обуку изводе сертификовани инструктори Центра АБХО и Мађарске војске, уз употребу капацитета за обуку у касарни „Цар Лазар“ и на полигону „Равњак“.

Припадници АБХО јединица Мађарске војске током петодневне обуке унапређују знања о токсичним хемикалијама из Листе 1, 2 и 3 Конвенције о забрани хемијског оружја и практично се обучавају за рад са реалним  токсичним хемикалијама. 

Коришћење средстава и опреме за нуклеарно-радиолошко-хемијско-биолошку (НРХБ) заштиту, примена процедура у детекцији токсичних хемикалија, рад патрола атомско-биолошко-хемијске службе на извиђању контаминираног земљишта и објеката, хемијска деконтаминација наоружања и опреме, као и пружање медицинске помоћи у случају контакта са отровним супстанцама, део су активности обухваћених програмом обуке. 

Обука са реалним токсичним хемикалијама за припаднике Мађарске војске, која се реализује у Центру АБХО од 2016. године, представља својеврсну међународну потврду квалитета обуке у јединицама Војске Србије и доприноси развоју укупних билатералних односа са нашим северним суседом.

Повезане вести