Приказ поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Среда, 15.9.2021 | Актуелности

Врховни командант Војске Србије: Грађани могу да буду поносни на своју војску


Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, данас је, у организацији Министарства одбране и Војске Србије, у парку Ушће на Новом Београду одржан приказ дела наоружања и војне опреме и средстава која развија домаћа одбрамбена индустрија. 

Приказ је обишао врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

Након обиласка изложених средстава, председник је позвао грађане да данас обиђу приказ на Ушћу и виде колико је Војска Србије напредовала, као и део капацитета којима располаже.
 
— Грађани ће моћи да виде „панцире“, хеликоптере Ми-35, тенкове, „пасарсе“, „норе“, „лазаре“, велике и мале „милоше“, наше пушке и снајпере, све што једна војска мора да има, затим дронове, у које све више улажемо и у које полажемо све више наде, до тога да виде оно што обнављамо, а што је некада уништавано — „стреле“, „игле“, „кубове“, „неве“, да видите колико је већа снага наше војске него што је била некада — нагласио је председник Вучић.
 
Као пример напретка у војсци, председник је навео и да у односу на пре неколико година Војска Србије сада има више од 25 хеликоптера, више авиона ловаца и бомбардера, као и ПВО система. Такође, председник истиче да раст и  напредак војске, осим од свеукупног напретка земље, зависе и од људског фактора.
 
— Оно што је дивно, када говоримо о патриотизму и о љубави према војсци, нашег народа на југу Србије, је да 70 процената, а можда и више, долази са југа Србије, са запада и истока. Најмање долази са севера Србије, из Београда и Војводине. Зато ћемо морати даље да повећавамо плате, да би ти људи могли да виде своју будућност у Војсци Србије, јер без људи све ове машине не вреде ништа — рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је честитао припадницима Војске Србије и Министарства одбране, не само на овом приказу, већ и на укупном труду и одличним резултатима.
 
Одговарајући на питање новинара коме је и зашто некада било у интересу да уништава наоружање и војну опрему Војске Србије, председник Вучић одговара да је то чињено пре 10-15 година и да то сада није случај.

— Сада то више није случај. И то што је уништавано, сада имамо више хиљада комада. Ми данас развијамо нашу војску. Ми смо војно неутрални, али смо самостална, независна, слободна и слободарска земља, која уме да чува себе, не угрожавајући никога. Да будете слободни и независни није увек лако. И тада морате да бринете о свом оружју и свом оруђу. То је питање политике, чврстог, јасног и недвосмисленог става. Када то имате, онда можете да се похвалите оваквом војском — поручио је председник Вучић.
 
Он додаје да су осим обновљених ресурса, резерве хране које војска има попуњене 100 процената и за мирнодопске и све друге услове.
 
— Снабдели смо се и дали много више новца него икада раније да стање војске буде боље. Оно што нам недостаје, то су људи. Мислимо да имамо најбоље људе, али нам недостаје још. Мораћемо да их додатно мотивишемо платама и још неким решењима — најавио је председник Вучић.
 
— Мислим да људи могу да буду заиста поносни на нашу војску и све ово што данас овде могу да виде — рекао је председник Србије и честитао Дан српског јединства, слободе и националне заставе свим припадницима нашег народа у Србији, Републици Српској и широм региона, пожелевши да са поносом чувају црвено-плаво-белу тробојку.

Војска Србије ће узети учешће и у државној церемонији обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Припадници Гарде ће по наређењу врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића изврштити почасну артиљеријску паљбу, и учествовати у свечаном дефилеу који ће се у три колоне симболично слити на Савски трг.

Повезане вести