Учешће пешадијске чете Војске Србије на вежби у Немачкој

Понедељак, 27.9.2021 | Обука
Пешадијска чета из састава Четврте бригаде копнене војске учествује на међународној вежби „Укрштене сабље 21“, која се од 3. до 29. септембра одржава у мултинационалном центру за обуку „Хоенфелс“ у Савезној Републици Немачкој.

Вежбу су организовале Европска и Афричка команда Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, а на њој ове године, осим из САД и Србије, учествују и припадници оружаних снага Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Велике Британије, Мађарске, Молдавије, Италије, Литваније, Пољске, Румуније, Северне Македоније, Украјине и Француске.

Циљ вежбе је развој интероперабилности и међусобног разумевања копнених војски партнерских земаља у току извођења операција подршке миру, а током вишенедељног боравка на полигону у СР Немачкој увежбавају се тактике, технике и процедуре које се примењују приликом нападних и одбрамбених операција на тактичком нивоу и борбе у урбаној средини.

Ово је четврто учешће јединица Војске Србије на вежбама из серије „Укрштене сабље“. Војска Србије је на вежби „Укрштене сабље“ први пут узела учешће 2012. године, са једним пешадијским водом, а од 2016. године на овој вежби учествује по једна пешадијска чета из састава Копнене војске.

Повезане вести