Расклопљен понтонски мост на „Лиду“

Субота, 2.9.2017 | Цивилно-војна сарадња

Припадници 1. понтонирског батаљона Речне флотиле данас су завршили расклапање понтонског моста којим су, током летње сезоне, били повезани градски кеј у Земуну и Велико ратно острво.

Припадници 1. понтонирског батаљона Речне флотиле данас су завршили расклапање понтонског моста којим су, током летње сезоне, били повезани градски кеј у Земуну и Велико ратно острво.

Тридесет и шест пловних и два крајња чланка расклопљени су, сложеном и захтевном радњом, на двe пловне деонице које ће сутра, помоћу 4 речна реморкера, бити транспортоване пловним путем, Дунавом до ушћа Саве, а онда том реком, до матичне касарне „Церски јунаци“ у Шапцу, путем чија је укупна дужина 107 километара.
 
Потпуковник Синиша Маринковић, командант 1. понтонирског батаљона каже да је мост од 20 тона безбедно расклопљен у складу с наређењем претпостављених, и да су мостовне деонице припремљене за деангажовање и транспорт на матичну локацију.
 
­- У току је паковање и логорске опреме у којој су боравили припадници јединице током ангажовања на одржавања мостовног преласка. Надамо се да ћемо успети да воденим путем допремимо мостовне деонице у току једног дана, за 11 до 12 сати, у зависности од услова пловидбе и водостаја Саве.

Командант истиче да је, у периду од 15. јуна до 1. септембра на терену непрекидно била ангажована посада моста, а да је постављање, одржавање и расклапање моста и вид обуке јединице.
 
- Услови током лета били су екстремни, кад је реч о температури, а у сваком тренутку је требало надгледати мост, предузимати мере на скраћењу или продужењу и одржавати га и чистити, али су припадници јединице приказали велику оспособљеност.
 
Мостно место преласка дужине 365 метра успостављено је 20. јуна ове године на основу Уговора о пружању инжињеријских услуга између општине Земун и Војске Србије. На двомесечном одржавању понтонског моста свакодневно је било ангажовано 15 припадника 1. понтонирског батаљона који су се бринули како за сигурност моста тако и за безбедност грађана. 

Повезане вести