Прослава Дана службе телекомуникација и Дана Бригаде везе

Четвртак, 20.9.2018 | Култура и традиција

Пригодним свечаностима у Управи за телекомуникације и информатику (Ј-6) Генералштаба Војске Србије и Бригади везе, у београдској касарни „Бањица“, данас је свечано обележен Дан службе телекомуникација и Дан Бригаде везе – 20. септембар.

Свечаним постројавањем, дефилеом јединица и уручењем признања најистакнутијим појединцима припадници Бригаде везе прославили су свој празник.

Командант Бригаде везе пуковник Љубиша Ђоловић, у свом обраћању, осврнуо се на историјат службе телекомуникација и истакао резултате које је јединица постигла у периоду између два празника.

Свечано је било и у Управи за телекомуникације и информатику где су на пригодан начин испраћени бивши припадници ове управе којима је служба престала у току ове године.

Данашњи празници се славе у спомен на дан када је 1916. године престолонаследник Александар Карађорђевић одобрио Уредбу о војном телеграфу, којом су упостављене основе организације рода везе у српској војсци. Веза се развијала и осавремењивала са развојем војске на овим просторима, а данас традицију рода везе наставља служба телекомуникација.

Као и тада и данас задатак службе телекомуникација је да створи услове за функционисање телекомуникационо-информатичког обезбеђења ради непрекидног командовања и руковођења у Министарству одбране и Војсци Србије.

Повезане вести