Гардисти Војске Србије на Паради победе у Москви

Среда, 24.6.2020 | Култура и традиција
Припадници Гарде Војске Србије узели су учешће на данас одржаној Паради победе у Москви, којом је обележена 75. годишњица победе над фашизмом у Другом светском рату.
 
Под заставом Републике Србије, предвођени командантом Гардијског батаљона потпуковником Драганом Јаковљевићем, гардисти Војске Србије продефиловали су Црвеним тргом и тако одали пошту прецима који су своје животе уткали у слободу у којој данас живимо.
 
Корацима победника продефиловало је 13.008 војника из Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Кине, Молдавије, Монголије, Србије, Русије, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана. Црвеним тргом продефиловало је и 216 јединица технике, борбених возила и авијације.

Паради победе је присуствовао председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, који је по завршетку дефилеа са председником Русије Владимиром Путином и другим шефовима делегација положио цвеће на Споменик незнаном јунаку у Александровској башти.

Парада победе традиционално се одржава на Дан победе над фашизмом – 9. маја, али је због епидемиолошке ситуације ове године одложена за 24. јун. Датум је изабран симболично, јер је тог дана пре 75 година на московском Црвеном тргу одржана прва војна парада у част извојеване победе.

Повезане вести