Обилазак 72. бригаде за специјалне операције од стране врховног команданта Војске Србије

Понедељак, 3.1.2022 | Из јединица
Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић обишао је данас 72. бригаду за специјалне операције у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву, где је присуствовао приказу дела способности јединице и презентацији противоклопног система „корнет“.

Обиласку су присуствовали министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Током приказа способности, презентована је обученост дела 72. бригаде за специјалне операције у извођењу противтерористичких дејстава, уз коришћење новопримљених борбених средстава и у садејству са хеликоптерском јединицом Ратног ваздухопловства и ПВО. Приказан је рад извиђачких и противтерористичких јединица, симулирано дејство противоклопним системом „корнет“ по објекту, као и употреба службених паса. У приказу су, поред система „корнет“, ангажована и борбена возила „милош” и „хамви”, хеликоптер Х-145М, систем беспилотних летелица и даљински управљива беспосадна платформа „мали милош“.

Председник Вучић је након приказа истакао да је веома задовољан што је Србија могла да набави противоклопни систем „корнет“, као и значајне количине ракета и лансирних уређаја, чиме се значајно унапређује оперативна способност Војске Србије.

— Посебно сам задовољан што су припадници војске срећни због набавке „корнета“ из Русије. То је, можда, и најбоље противоклопно оружје у свету. Тиме се побољшавају оперативне способности Војске Србије. „Kорнет“ је важно дефанзивно средство, да бисте одвратили сваког од потенцијалне агресије на нашу земљу — навео је председник Вучић.

Он је, у свом обраћању, припадницима Војске Србије честитао Нову годину и божићне празнике и захвалио свима што чувају нашу отаџбину и брину о нашој безбедности.

—  Да наставите вредно да радите, вредно да тренирате, да волите своју земљу као што сте увек и волели, и да се борите. А што се опреме и плате тиче, гледаћемо да то побољшавамо из месеца у месец, из године у годину, а ви гледајте да можете да идете у корак са најбољим специјалцима из целог света. Учите од свих, а чувајте своје. И још једанпут хвала за све што сте увек чинили, велико хвала за љубав према Србији коју дарујете свима нама и још једанпут све најбоље желим вама и вашим породицама. Хвала вам, све најлепше и живела Србија! — поручио је председник Вучић.

Повезане вести