Дан вида Копнене војске

Среда, 16.11.2022 | Култура и традиција
У командама, јединицама и установама Војске Србије данас су свечано обележени Дан вида Копнене војске и Дан рода пешадије, у спомен на 16. новембар 1914. године, када је почела Колубарска битка.

Поводом празника, уручене су заслужене награде најбољим појединцима и јединицама у Копненој војсци, сумирани су резултати рада у години за нама и положени венци и цвеће на спомен-обележја посвећена учесницима ослободилачких и одбрамбених ратова Србије.   

У осврту на постигнуте резултате истакнуто је да припадници Копнене војске часно, одговорно и професионално реализују све постављене задатке,  пре свега дуж административне линије са Косовом и Метохијом и у мировним операцијама, чиме потврђују да су један од најважнијих фактора за очување мира и безбедности Републике Србије.

У спомен на Колубарску битку, једну од највећих победа српске војске у историји, свој празник обележава и Центар за обуку копнене војске. Тим поводом је, у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу одржана војна свечаност на којој су истакнути кључни резултати рада јединице, уз подсећање да је Центар успешном реализацијом стручно-специјалистичке обуке дао пун допринос укупној обучености припадника Војске Србије.

Повезане вести